Op de sofa met Politie CARMA

Een warme kennismaking in plaats van een stijf sollicitatiegesprek – dat is de unieke insteek van de sofa-gesprekken die momenteel lopen bij Politie CARMA.

Sofagesprek

“In onze zoektocht naar nieuwe inspecteurs binnen Politie CARMA organiseren we deze week en volgende week informele kennismakingsgesprekken. Met deze nieuwe aanpak willen wij een verschil maken en opnieuw laten zien hoe fijn het werken is in onze zone. Het is voor ons alvast een succes,” verklaart Korpschef HCP Geert Verheyen. De huiselijke sfeer moet ervoor zorgen dat de kandidaten wat meer ontdooien en dat we hen beter als persoon leren kennen. Zo kunnen we samen bepalen of er een match is met de functie én met de zone.

Eerst aanwerving, dan opleiding

Voordat de kandidaten achter de schoolbanken van de politie kruipen, maken ze kennis met verschillende politiezones. Aan de hand van o.a. infosessies, een bezoek aan de werkvloer en onze website proberen wij hen zo goed mogelijk in te lichten over onze werking binnen de zone en over de functie(s) zelf. Aangezien de opleiding nog gestart moet worden, hebben de kandidaten weinig inzicht in de werking en mogelijkheden binnen politie CARMA. Ook de invloed van de job op het privéleven (bv. ofwel bij kerstmis thuis, ofwel bij nieuwjaar) blijft soms vaag. Vandaar dat we hen zo goed mogelijk willen informeren.

Tweerichtingsverkeer

Wanneer een kandidaat zich aangetrokken voelt tot onze zone, is het tijd voor een kennismaking. Voordien werkten we met een klassiek gesprek voor een jury, maar we merkten dat dat voor veel stress bij de kandidaten zorgde. Dat maakt het voor ons soms moeilijk om te zien hoe de persoon voor ons werkelijk is. Bovendien waren de infosessies niet altijd toereikend genoeg en hadden de kandidaten bijkomende vragen. “Daarom zijn we gestart met een gloednieuw concept dat uniek is binnen de politiezones. We ontmoeten de kandidaten niet langer op kantoor met een jury, maar nodigen hen uit voor sofa-gesprekken in een gezellige setting. In deze informele sfeer is het gemakkelijker om vragen te stellen langs beide kanten. Zo doorbreken we het klassieke idee waarbij het vooral de kandidaat is die ons moet overtuigen. Wij streven naar tweerichtingsverkeer: ook wij moeten hen ervan overtuigen bij ons in dienst te treden,” zegt Hanne Kerkhofs, diensthoofd HRM.

Eerder een slow- dan een speeddate

In onze sofa’s spreken telkens twee van onze collega’s met een kandidaat. Per sofa komt er een bepaald thema aan bod waarover een babbeltje wordt geslagen. De kandidaat krijgt dan enkele vragen om het gesprek op gang te brengen en zo vertellen beide kanten verhalen. “Er wordt nu sneller een mopje gemaakt en gelachten – iets wat bij een formeel sollicitatiegesprek uitzonderlijk gebeurt. Het is fijn om elkaar te leren kennen bij een kopje koffie – alsof je op date bent met een potentiële werkgever/-nemer,” vertelt een hoofdinspecteur uit het selectieteam. Ook zij zijn tevreden met hun betrokkenheid bij de selectiegesprekken. De nieuwe aanpak smaakt de kandidaten zelf alvast. “De gemoedelijke setting stelde me meer op mijn gemak. Het liet me meteen de warmte van de zone voelen. Als ik nu niet weerhouden word, wacht ik op de volgende rekruteringsronde. Ik wil geen andere zone dan Politie CARMA,” liet een kandidaat ons weten. Of er al dan niet een mooie werkrelatie uit bloeit, weten de kandidaten eind volgende week.

 

Labels