Genk – ‘Let op met wie je binnenlaat’, Politie CARMA waarschuwt voor diefstallen met een list

‘Steeds vaker gebruiken criminelen nieuwe excuses om zich toegang tot een woning te verschaffen om zo op een listige manier een diefstal te kunnen plegen. Politie CARMA waarschuwt voor deze diefstallen en roept bewoners op alert te zijn,’ zegt korpschef Geert Verheyen.

Verdachte man aan de deur. Let op wie je binnenlaat.

Politie CARMA ontving recent klachten van inwoners die geconfronteerd werden met onbekenden die hun woning willen betreden. De werkwijze is vaak dezelfde. Onbekenden bellen aan aan de woning en proberen met een smoes binnen te geraken. Ze doen zich bvb. voor als politie-inspecteur, medewerker nutsbedrijf, willen schuilen voor de koude of de regen of dat ze gebruik mogen maken van het toilet. Terwijl de bewoner aan het lijntje gehouden wordt, betreedt een tweede of derde verdachte de woning via een andere ingang en steelt ondertussen juwelen, geld of andere waardevolle spullen.

De dieven bieden zich vaak aan bij oudere personen en/of alleenstaanden.



De speurders van Politie CARMA voeren onderzoek naar deze diefstallen. Slachtoffers die een gelijkaardige situatie ervaren, wordt gevraagd te bellen naar het noodnummer 101.

Politie CARMA wil de inwoners van de zone waarschuwen voor deze criminelen en geeft graag nog enkele tips mee om te overwegen vooraleer je iemand binnenlaat in je woning:

  • Verwachtte je bezoek en is de persoon bereid om later langs te komen?
  • Ken je de persoon of organisatie waartoe hij/zij behoort?
  • Draagt de persoon een uniform en heeft hij/zij een dienstvoertuig?
  • Heeft hij/zij een legitimatiekaart bij zich?
  • Hoe herken je een politieambtenaar?
    • Draagt hij/zij een uniform?

      Sommige collega's dragen geen uniform en rijden rond met een anonieme wagen. Het is dus mogelijk dat zij bij je aanbellen zonder zichtbaar politiekenmerk. Als je twijfelt kan je altijd vragen dat de politieambtenaar zich kenbaar maakt met zijn/haar legitimatiekaart. Collega's van de recherche dragen soms een fluoband met het politielogo.
    • Hoe ziet deze legitimatiekaart eruit?

      De legitimatiekaart is even groot als een identiteitskaart, gemaakt van hard plastiek en voorzien van pasfoto, identificatienummers, naam en een aantal watermerken.
  • Je twijfelt? Laat de persoon dan niet binnen.

De inwoners van politiezone CARMA kunnen terecht bij het Veiligheidshuis van Stad Genk voor meer tips en advies rond inbraak- en buurtpreventie - www.genk.be/veiligheidshuis.

Bekijk ook deze link naar BeSafe Home – Diefstalpreventie

https://www.facebook.com/photo?fbid=948745913304382&set=a.610503790461931

Labels