Vrijwilliger worden bij de dienst burgerparticipatie?

Burgerparticipatie is één van de prioriteiten in het zonaal veiligheidsplan van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. Onze politiezone werkt met vrijwilligers voor uiteenlopende opdrachten. Op deze manier wordt onze dienstverlening uitgebreid en kunnen de politiemensen zich bezig houden met hun kerntaken.

Onze vrijwilligers zijn werkzaam in alle steden en gemeenten van de politiezone. (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Halen, Herk-de-Stad en Lummen.)

We hebben vrijwilligers die zich inzetten voor:

  • Burenbemiddeling

  • Inbraakbeveiliging

  • Cyberpreventie

  • Verkeersacties

  • Overlast

Burenbemiddelaars:

Een burenbemiddelaar helpt buren die ruzie hebben met elkaar. De burenbemiddelaar ondersteunt de buren om de communicatie te herstellen en de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar mogelijke oplossingen of afspraken waarbij beide buren een goed gevoel hebben.

Diefstalpreventieadviseurs:

Als vrijwillig diefstalpreventieadviseur volg je eerst een gratis meerdaagse opleiding, gekoppeld aan een stage bij onze politiezone. Tijdens de stage ga je samen met een diefstalpreventieadviseur op huisbezoek. Je adviseert bewoners hoe ze de inbraakgevoelige punten van hun woning beter kunnen beveiligen. Omdat veilig wonen begint met veilige leefgewoonten, willen we zoveel mogelijk inwoners van onze politiezone bezoeken en adviseren.

Onze diefstalpreventieadviseurs geven tevens infosessies voor een groep of een vereniging waarbij deze uitleg en tips geven zodat burgers zich beter kunnen beschermen tegen woninginbraken.

Cyberpreventieadviseurs:

De cyberpreventieadviseur wordt ingezet om de burger beter te beschermen tegen allerlei vormen van cybercriminaliteit.  De cyberpreventieadviseur informeert, sensibiliseert, adviseert en verwijst de burger door indien nodig. Tijdens infosessies geeft de cyberpreventieadviseur uitleg en tips om de burger beter te beschermen tegen oplichting via internet en sociale media.

De cyberpreventieadviseur informeert slachtoffers van cybercrime ook tijdens een huisbezoek zodat ze in de toekomst weerbaarder worden tegen allerlei vormen van cybercrime.

Verkeersmedewerkers:

Verkeersveiligheid is dé prioriteit van deze vrijwilligers. De verkeersmedewerker zorgt voor een veilige schoolomgeving en neemt deel aan de preventieve verkeersacties van de politiezone.

Overlastmedewerkers:

De overlastmedewerker probeert door zijn aanwezigheid overlast te bestrijden en te zorgen voor een veiliger gevoel.  De overlastmedewerker informeert en sensibiliseert de burgers om overlast te voorkomen. De overlastmedewerker geeft meldingen door wanneer hij tekortkomingen opmerkt.  Zij zijn aanwezig op locaties die overeengekomen zijn met de coördinator met als doel overlast te bestrijden en ervoor te zorgen dat bezoekers zich veilig voelen.

Wat mogen de vrijwilligers op hun beurt verwachten van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad?

Voor al onze vrijwilligers voorzien wij de nodige opleidingen, uitrusting en verzekering. Voor het vrijwilligerswerk dat je uitvoert is een onkostenvergoeding en een kilometervergoeding voorzien. De wederzijdse afspraken en verwachtingen worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Voel je je geroepen om ons team van vrijwilligers te versterken. Meld je dan hier aan. 

Let op: wanneer je je gegevens doorgeeft, geef je automatisch je toestemming tot de screening van je strafregister en het uitvoeren van een moraliteitsonderzoek door de Lokale Politie Limburg Regio Hoofdstad, Zwarte Brugstraat 6, 3500 Hasselt als onderdeel van de selectieprocedure voor vrijwilliger.

Meer info: pz.lrh.vrijwilligers@police.belgium.eu