Cyberpreventie

Computers, tablets en smartphones zijn onmisbaar geworden in onze samenleving. Deze populariteit heeft echter ook een keerzijde. Criminelen maken zeer graag misbruik van het internet om mensen online op te lichten. Het fenomeen cybercriminaliteit neemt de laatste jaren enorm toe.

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad zet in op preventie van cybercrime zodat minder mensen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Hiervoor hebben wij zeven vrijwilligers opgeleid tot cyberpreventieadviseurs. Zij kunnen je beter informeren over allerlei vormen van cybercrime zodat je beter beschermd bent tegen deze vorm van oplichting.

Je kan een cyberpreventieadviseur uitnodigen tijdens een infosessie cyberpreventie voor een groep, een vereniging of een school. De cyberpreventieadviseur geeft dan uitleg en tips om je beter te beschermen tegen oplichting via internet en sociale media. Deze vrijwilligers vangen ook slachtoffers van cybercrime op en maken hen weerbaarder tegen nieuwe pogingen van cybercrime, aangezien dit een zware financiële en mentale impact kan hebben. Bij de aangifte zal er gevraagd worden of je een huisbezoek van een cyberpreventieadviseur wenst. Bij dit bezoek mag je ook vrienden, familie of buren uitnodigen.

Voor wie:

Iedereen die in de politiezone woont en meer wilt weten over hoe cybercrime te herkennen, welke verschillende vormen van cybercrime er zijn en welke preventietips er hierover zijn.

Procedure:

Je kan zelf een infosessie organiseren voor een groep, vereniging of school.  

Voorwaarden:

  • Voor een infosessie moet je met minimum 15 personen zijn.
  • De aanvrager zorgt - in samenspraak met de cyberpreventieadviseur - voor een locatie en het nodige materiaal (beamer, micro, laptop,…)
  • De aanvrager geeft plaats, datum en uur één maand vooraf door.

Een infosessie aanvragen?

Klik hier om een infosessie aan te vragen. 

  • Opmerkingen

Ben jij zelf slachtoffer van cybercrime geworden en wens je aangifte te doen, klik dan hier voor jouw afspraak.

Heb jij dringend politie nodig, bel dan 101.

Voor alle andere vragen over cybercrimepreventie: pz.lrh.cybercrime@police.belgium.eu