Terugblik op het voorbije zomerseizoen in cijfers

Traditiegetrouw maken we de balans op van de zomercriminaliteit. We vergelijken belangrijke criminaliteitsfenomenen die zich hebben voorgedaan in juli en augustus 2023 met de maanden juli en augustus 2022. Het politiecollege blikt tevreden terug op het voorbije zomerseizoen.

polcol

Illegale transmigratie

Burgemeester Bram Degrieck: “Ons politieteam werkt actief mee aan de strijd tegen illegale transmigratie. We zetten hiervoor onze drone in, we patrouilleren met de strandbuggy en nemen deel aan gecoördineerde acties. Het is duidelijk dat onze aanpak loont. In de maanden juli en augustus 2023 daalde het aantal dossiers in het kader van vermoedelijke illegale transmigratie van 25 naar 9 casussen.”

Drugshandel en drugsgebruik

In de maanden juli en augustus 2022 stelden we 56 feiten vast die gerelateerd waren aan drugs. In de maanden juli en augustus 2023 steeg het aantal vastgestelde feiten met 23 dossiers.

Burgemeester Geert Vanden Broucke: “De strijd tegen drugshandel en drugsgebruik staat hoog op onze prioriteitenlijst. De stijging is dan ook voor een groot stuk te wijten aan de focus en actieve werking van het korps op drugsgerelateerde feiten. We blijven hier sterk op inzetten met doorgedreven acties en verregaand onderzoek.”

Woninginbraken

In de maanden juli en augustus noteerden we 3 woninginbraken minder dan in juli en augustus 2022.

Informaticafraude

Cybercriminaliteit komt meer en meer voor. In juli en augustus 2022 kregen we 59 aangiftes van informaticafraude. In juli en augustus 2023 steeg dit aantal met 20 casussen tot 79 feiten.

Korpschef Nicholas Paelinck: “PZ Westkust investeert in een lokale computer crime unit (LCCU). Naast cyberpreventie, forensisch werk (uitlezen van gegevensdragers om voor de rechtbank te kunnen brengen) en onderzoeken naar internetcriminaliteit zorgen ze ook voor internetrecherche (patrouilleren op het internet).

De expertise van het cyberteam wordt gedeeld met collega’s over de diensten heen en biedt een grote meerwaarde bij aangiftes van cybercriminaliteit – van online belaging, over hacking tot phishing.”

Verkeersveiligheid

Burgemeester Marc Vanden Bussche: Ons politieteam houdt zeer regelmatig controles op snelheid en alcohol in het verkeer. We organiseren ook preventieve acties. Plaatsen waar veel ongevallen gebeuren (“zwarte zones”) worden systematisch in kaart gebracht. Als het mogelijk is, wijzigen we de verkeerssituatie. Indien een wijziging niet mogelijk is, houden we gerichte politiecontroles. Ik ben dan ook tevreden dat zowel de verkeersongevallen met stoffelijke schade als de verkeersongevallen met lichamelijke schade daalden tijdens de zomermaanden van 2023.

Het politiecollege blikt tevreden terug op afgelopen zomerseizoen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Onze aanwezigheid en aanpak loont. Bij veel criminaliteitsfenomenen daalt het aantal misdrijven. Dankzij gericht toezicht op drugs op overlastplaatsen brengen we de drugsproblematiek verder in kaart. Verkeersveiligheid en in het bijzonder de bescherming van de zwakke weggebruiker blijft één van onze zonale prioriteiten. We blijven ook de burgers waarschuwen voor de gevaren van internetfraude.”

Labels