PZ Westkust blijft het gebruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap streng controleren

Misbruik van parkeerkaarten voor mensen met een handicap blijft groeien, zo blijkt uit onze cijfers van de afgelopen 5 jaar.

verkeer

De afgelopen 5 jaar steeg het aantal inbreuken op het gebruik van parkeerkaarten voor personen met een handicap in Politiezone Westkust hallucinant.

Een vergelijking:

  • Inbreuken op artikel 25.1.14 Wegcode:
    • 2018: 71 inbreuken op het parkeren op een plaats voor mindervaliden zonder kaart, met kaart maar in afwezigheid van de titularis van de kaart, met een vervallen kaart, met een kaart van een overledene of met een valse kaart. Onder hen gebruikten er 16 overtreders een vals stuk.
    • 2022: 491 inbreuken op het parkeren op een plaats voor mindervaliden zonder kaart, met kaart maar in afwezigheid van de titularis van de kaart, met een vervallen kaart, met een kaart van een overledene of met een valse kaart. Onder hen gebruikten er 81 overtreders een vals stuk.

Wie gebruik maakt van een vals stuk - dus een nagemaakte of gekopieerde kaart - krijgt naast een verkeersboete ook een minnelijke schikking van minimum 400 euro. Wie de kaart gebruikt van een overleden persoon wordt altijd gedagvaard voor de politierechtbank.

  • Inbreuken op artikel 27 bis Wegcode:
    • 2018: 16 kaarthouders vergeten hun kaart te plaatsen
    • 2022: 22 kaarthouders vergeten hun kaart te plaatsen

Soms wordt een parkeerkaart van een overleden kaarthouder verder gebruikt maar ook duplicaten worden alsmaar vaker onterecht aangevraagd. Men doet aangifte van een gestolen of verloren parkeerkaart voor mensen met een handicap waarop men een nieuwe kaart ontvangt maar men blijft ook de oude, zogenaamd verloren, parkeerkaart gebruiken.  Veel mensen vergeten dat bij de aanvraag van een nieuwe parkeerkaart, de oude kaart ongeldig wordt gemaakt. Bij een controle door de politie wordt het kaartnummer ingegeven in de app “Handi2Park”. Indien de kaart onrechtmatig wordt gebruikt, krijgt de politie onmiddellijk een melding hiervan.

Ons politieteam blijft streng controleren op het parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap. Wie onrechtmatig de plaats van personen met een handicap inneemt, krijgt sowieso een verkeersboete, het voertuig wordt getakeld en de overtreder betaalt de  takelkosten. In bepaalde gevallen krijg je hierbovenop een minnelijke schikking of word je zelfs gedagvaard voor de politierechtbank. Parkeerplaatsen voor personen met een handicap moeten vrij blijven voor de rechthebbenden!

Alle info omtrent parkeerkaarten voor personen met een handicap kan je raadplegen via https://handicap.belgium.be/nl/index.htm

Labels