97 % van alle fietsen in orde dankzij intensieve fietscontroles in PZ Westkust

Al jaar en dag houden wij in PZ Westkust fietscontroles in de scholen en op de openbare weg.

De focus ligt steeds primair op de fietsverlichting, maar o.a. ook goedwerkende remmen, reflectoren en een bel zijn van groot belang.

meisje op de fiets

Fietsers zijn zeer kwetsbare weggebruikers. In 2021 gebeurden in PZ Westkust 63 verkeersongevallen met fietsers. 53 van hen raakten lichtgewond, 9 zwaar gewond en er viel helaas 1 dode te betreuren.

Tijdens de controles in de scholen (vanaf november 2021) stelden we vast dat 26 % van alle fietsen niet in orde was waarbij het in 18 % van de gevallen om de fietsverlichting ging. De scholieren kregen van de medewerkers van PZ Westkust en de diensten veiligheid en preventie een fietscontrolekaart (aangeboden door de provincie West-Vlaanderen) met daarop de aangeduide mankementen. Wie geen correcte fietsverlichting had, kreeg een fietsverlichtingssetje in bruikleen.

Jaar na jaar zijn meer fietsen in orde. In 2019 waren slechts 44 % van alle fietsen tijdens de preventieve fase in orde. Tijdens deze editie waren al 74 % van alle fietsen in orde.

Resultaten preventieve fase 2021-2022

De repressieve fase (eind 2021 tot en met 28/02/’22) geeft een bijzonder mooi resultaat. Maar liefst 97 % van alle gecontroleerde fietsen bleek in orde en had correcte fietsverlichting. 3 % had dat niet.

We scoren hiermee beter dan vorig jaar, toen bleek in de repressieve fase nog 6 % van de fietsen niet in orde waarvan 4 % geen correcte fietsverlichting had.

Kinderen jonger dan 12 jaar kregen een waarschuwing, 12-16 jarigen een jongeren-pv met uitnodiging voor verplichte verkeerslessen. 16 tot 18 jarigen een proces-verbaal en volwassenen een onmiddellijke inning.

Resultaten repressieve fase fietscontroles

De controles lonen zeker en vast. Dat merken we aan de cijfers. Bij de start van de voorbije editie (preventieve fase in de scholen) was 74 % van alle gecontroleerde fietsers in orde. Bij de eindmeet (repressieve fase op de openbare weg) bleek 97 % in orde.

Vergelijking preventieve en repressieve fase

We wensen graag iedereen met een correct uitgeruste fiets een dikke proficiat. Wie toch nog rondrijdt met mankementen, vragen we om zijn/haar fiets in orde te brengen. Voor de fietsverlichting alleen al bedraagt de boete 55 euro met daarbovenop nog een administratieve toeslag van 9,06 euro. Een gewaarschuwd man/vrouw is er 2 waard!

Labels