Zorg dat de mist je niet klist...

Ook vandaag zorgen nevel en mist opnieuw voor een beperkt zicht tijdens het rijden. Helaas gebruiken heel wat bestuurders nog steeds geen aangepaste verlichting. 

 

 

mist

We verduidelijken graag nog eens het verplicht gebruik van lichten bij voertuigen.

Een bestuurder van een wagen gebruikt 5 soorten lichten:

  • De dagrijlichten zijn verplicht op alle nieuwe voertuigen: ze dienen alleen om gezien te worden, niet om beter te zien.
  • De parkeerlichten of standlichten die net zoals dagrijverlichting alleen dienen om gezien te worden door andere weggebruikers.
  • De dimlichten zorgen dat je gezien wordt door de andere weggebruikers én verbeteren jouw zicht tot ca. 30 meter.
  • De grootlichten of "verstralers" genoemd, maken je zichtbaar én zorgen voor een zicht van tenminste 100 meter.
  • De mistlichten.

Wanneer gebruik je nu jouw mistlampen?

Mistlampen verhogen de zichtbaarheid op de weg, dit om een veilige afstand te houden en ongevallen te voorkomen.

Het gebruik van achtermistlichten is aan regels onderworpen cfr de wegcode KB 01/12/1975 art. 30.1.2°. Je moet de mistlampen achteraan inschakelen in de volgende situaties: wanneer mist of sneeuwval alsook zware regenval het zicht beperkt tot minder dan 100 meter. Bij niet gebruik kan een onmiddellijke inning van 116 euro uitgeschreven worden.

Maar als je ze gebruikt wanneer ze verboden zijn, kunnen ze vervelend zijn en ongevallen veroorzaken, ze hebben voor de achterliggende bestuurders een verblindend effect! Meer voertuigen zijn uitgerust met mistlampen vooraan, maar deze zijn niet verplicht. Indien er wel zijn, kan je ze gebruiken bij sneeuw, zware regen of mist. In dat geval, kan je ze alleen of in combinatie met het dimlicht of grootlichten gebruiken. In andere omstandigheden, mag je ze niet gebruiken.

Bij automatisch inschakelende verlichting wordt het dimlicht ingeschakeld via een lichtsensor. Daar hoeft u zelf dus niets voor te doen. De dagrijverlichting brandt ook wanneer de verlichting is uitgezet (stand '0'). In de stand 'Auto' is de automatisch inschakelende verlichting actief. Bij invallende duisternis zal de verlichting vanzelf aangaan. Mist wordt niet altijd door lichtsensoren herkend! Het is daarom verplicht om bij regen en mist handmatig voor het dimlicht te kiezen. Uit de praktijk blijkt dat in auto's met dagrijverlichting vaker wordt vergeten bij slecht zicht overdag de verlichting in te schakelen. Voor de wet rijdt u dan dus zonder verlichting in omstandigheden waarin dat wél moet, dit kan u een boete opleveren van 174 euro.

Labels