Nieuwe app waarschuwt voor phishingberichten die de ronde doen

De nieuwe app Safeonweb moet het grote publiek waarschuwen voor phishingberichten die de ronde doen. Dagelijks circuleren tienduizenden dergelijke verdachte berichten. In 2020 deden 7.502 slachtoffers van phishing aangifte bij de politie.

SafeonwebApp

De nieuwe app Safeonweb (voor Android en voor Apple) is een initiatief van het Centrum voor Cybersecurity (CCB), bankenkoepel Febelfin en de expertencoalitie Cyber Security Coalition. Op basis van de duizenden verdachte berichten die het CCB ontvangt, zullen gebruikers van Safeonweb zo snel mogelijk een waarschuwing krijgen bij een nieuwe aanval.

Het blijft dus zeer belangrijk dat mensen verdachte berichten blijven doorsturen naar het adres verdacht@safeonweb.be

De app wordt nu niet toevallig gelanceerd. Onlinekoopdagen zoals Black Friday en eindejaarsdagen zijn in aantocht. De favoriete periode van phishers om massaal toe te slaan.

Phishers zijn mee met de laatste nieuwtjes, worden steeds talrijkers en steeds slimmer. Dat blijkt uit de meest recente cijfers:

Tot half november ontving het CCB al 3,7 miljoen verdachte berichten, of gemiddeld 12.000 per dag. In 2020 waren dat er 3 miljoen over het hele jaar. In 2020 werden mensen voor 34 miljoen eur opgelicht doormiddel van 67.000 geslaagde frauduleuze transacties. 7.502 slachtoffers deden aangifte bij de politie, een stijging van 204 procent tegenover vorig jaar.

Preventie is meer dan ooit belangrijk om het aantal slachtoffer in te perken, de app van Safeonweb kan hiermee helpen te sensibiliseren en waarschuwen.

Labels