59 % van de gecontroleerde fietsen is in orde tijdens jaarlijkse sensibiliseringscampagne “Verplicht Verlicht”

Jaarlijks werkt Politiezone Westkust mee aan de provinciale campagne “Verplicht Verlicht”. De campagne zet het belang van een op orde gestelde fiets in de kijker en legt extra nadruk op correct werkende fietsverlichting. De campagne loopt nog tot eind februari 2023 en bestaat uit een preventief en een repressief luik.

fiets

Het preventieve luik liep van 1 september tot en met 14 oktober. In de scholen op het grondgebied van onze politiezone werden 380 fietsen gecontroleerd. 224 fietsen – ofwel 59 % - van de gecontroleerde fietsen waren goed onderhouden en hadden geen defecten. In totaal stelden we bij 156 fietsen wel één of meerdere defecten vast. Bij 86 van de 156 defecte fietsen – 23 % van alle gecontroleerde fietsen - was de fietsverlichting niet in orde. De defecten werden aangeduid op een controlekaart met de bedoeling dat de fiets aan de hand van deze controlekaart wordt hersteld.

In vergelijking met 2020 en 2021 zijn er meer fietsen die niet voldoen aan de technische eisen. Bovendien zijn er ook meer fietsen met een fietsverlichting die niet in orde is. Nochtans is fietsverlichting verplicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Fietsverlichting is ook verplicht in alle omstandigheden waarin je minder dan 200 meter ver kan zien. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat andere weggebruikers je tijdig zien!

Momenteel loopt het repressieve luik waarbij fietsers van wie de fiets niet op orde gesteld is, worden beboet. Deze handhavingsperiode loopt nog tot en met 28 februari 2023.

Labels