Inbraak via gaatjes boren

In de nacht van 30 op 31 mei '18 werd in 3 woningen ingebroken in Ruddervoorde. In 2 gevallen hanteerden inbrekers de techniek van gaatjes boren.

De techniek van gaatjes boren bestaat erin dat een inbreker aan de buitenzijde van het raam een gaatje boort in het houtwerk ter hoogte van de raamhendel. Deze gaatjes zijn doorgaans niet groter dan 1 centimeter. Met een priem of stokje duwt men door het gaatje de raamhendel omhoog en dus open, en kan men vervolgens het raam zelf openduwen. De daders kiezen een raam waar er geen voorwerpen op de vensterbank staan om bij het openen van het raam geen lawaai te maken door iets om te stoten.

De eenvoudigste ramen hierbij zijn deze met een hendel die je moet opheffen om het raam te openen, daar volstaat het immers om de hendel met de priem naar omhoog te duwen. Bij raamkrukken die draaien is het iets moeilijker, maar ook daar slagen de inbrekers in om ze te openen.

Voorkomen van dergelijke inbraken:

  • Rolluiken verhinderen de toegang naar de ramen. Laat ze dan ook naar beneden tijdens de nacht.
  • Vervang uw kruk door een raamkruk met een ingebouwd slot en sleutel, zodat dit niet kan opengeduwd worden of geopend kan worden bij ingooien van het raam. Je hebt een sleutel nodig om de hendel te laten draaien.
  • Een betere oplossing is om bijkomende grendels met een sleutel onderaan en/of bovenaan het raam te plaatsen. Zo heeft u een extra stevige vergrendeling en moet men zowel aan de kruk als aan de grendel het raam forceren.

Eenvoudige middelen om lawaai te horen bij het openen van een raam zijn:

  • Een klein contactalarm (mini-alarm) te plaatsen op het raam dat een luid geluid maakt bij het openen van het raam.
  • Voorwerpen voor het raam plaatsen op de vensterbank die bij het openen omvallen en lawaai maken.

Bron: www.binlo.be

Labels