Politiezone Het Houtsche voert een verantwoord financieel beleid

De financiële meerjarenplanning 2020-2025 werd in het politiecollege van 15 juli 2024 besproken en wordt in september voorgelegd aan de gemeenteraden en op 23 oktober 2024 aan de politieraad.

De begroting is sluitend, met voldoende reserves voor onverwachte uitgaven en voor de stijgende loonkost door indexering. Middelen worden efficiënt beheerd en er is aandacht voor innovatie en technologie. De politiezone voert duidelijk een gezond en doordach

verantwoord financieel beleid

De belangrijkste investeringen van de afgelopen 5 jaar, naast de personeelskosten, gebeurden in de domeinen informatica, digitalisering en automatisering, voertuigen, duurzaamheid, gebouwen en het welzijn van de medewerkers, in het bijzonder  op vlak van veiligheid en gezondheid. 

personeelskosten en investeringen

Gemiddeld 85% van het voorziene budget gaat naar personeelskosten. In 2023 gaf de politieraad groen licht voor een vernieuwde personeelsformatie binnen de financiële meerjarenplanning.

Een aanzienlijk deel gaat naar informaticamateriaal waaronder computers, nieuwe software, veilige gegevensopslag, telefonie en de uitbreiding van ons cameranetwerk voor beveiligingscamera’s en ANPR camera's. Camera’s vereenvoudigen het opsporen van daders en leveren nuttig bewijsmateriaal, wat de pakkans vergroot. 

Digitalisering en automatisering is een grote meerwaarde in onze werking. Medewerkers kunnen mobiel werken op eender welke locatie en communiceren via videoconferentie. Ook de mogelijkheden tot thuiswerken werden sterk uitgebreid en gefaciliteerd. Daarnaast verbeterden we onze dienstverlening naar de burger toe door het invoeren van een digitaal afsprakensysteem.

Inzake voertuigen investeren we voornamelijk in de vervanging van onze interventievoertuigen (hoofdzakelijk combi’s) en motorfietsen. We streven naar een duurzaam wagenpark door de aankoop van elektrische voertuigen. Onze wijkinspecteurs gebruiken maximaal de (elektrische) fiets om zich te verplaatsen in hun wijk. 

Op vlak van gebouwen is in 2023 de bouw gestart van een nieuw politiecommissariaat voor de wijkafdeling Zedelgem waarbij de gemeente Zedelgem een grote investering doet en de politiezone budget voorziet voor de binneninrichting. Ook het onthaal in het veiligheidsgebouw in Oostkamp wordt binnenkort volledig gerenoveerd.

Wat betreft zorg en welzijn voor de medewerkers investeren we in opleidingen en in persoonlijke bescherming door onze medewerkers te voorzien van mes –en naaldwerende handschoenen, bodycams, kogelwerende jassen...

We hechten veel belang aan veiligheid en gezondheid. Een aantal ruimtes werden ingericht met zit-sta bureau’s en in samenwerking met de brandweer is een fitnessruimte ingericht. In 2023 werd een investeringsdossier opgestart voor een optimale warmtesturing in het volledige veiligheidsgebouw.

Naast persoonlijke beschermingsmiddelen werden wapens en de nodige uitrusting o.a. voor ordehandhaving aangeschaft en wordt gezorgd voor een veilige en gecentraliseerde opslag van het korpsmateriaal.

Besluit

De gemeenten Beernem, Oostkamp en Zedelgem investeren in veiligheid en in de politiezone Het Houtsche. Als gedreven korps zetten we ons in voor de veiligheid en leefbaarheid in de 3 gemeenten met aandacht voor preventie, handhaving en nazorg. We zijn verbindend in onze aanpak en zijn als hecht team een betrouwbare partner. 

Het politiecollege wenst blijvend te investeren in de veiligheid en leefbaarheid in Beernem, Oostkamp en Zedelgem en samen zijn we klaar voor de uitdagingen van de toekomst.

 

 

 

Labels