Ook de politie gaat naar school in september

Aan het begin van een schooljaar vertrekken veel kinderen voor de eerste keer met de fiets naar school of worden voor de eerste keer naar school gebracht. Dit is niet zonder risico. Maar wees gerust beste ouders want ook de politie sturen we terug naar school om toe te zien en in te grijpen waar nodig. Ook u kunt helpen.

Wat mag u van de politie verwachten?

De politiezone Het Houtsche zet aan het begin van het schooljaar zoveel mogelijk politie-inspecteurs in. Deze inspecteurs, maar ook gemachtigd opzichters houden in de omgeving van de scholen, toezicht op het vlot verkeer en zorgen voor de veiligheid van de schoolkinderen.

Wat mag de politie verwachten van u?

Stippel vooraf een veilige schoolroute uit…

We raden ouders met schoolgaande kinderen aan de route, die hun kinderen vanaf 1 september zullen volgen, samen te verkennen. Doe dit best meermaals, duid de gevaarlijke plaatsen aan en toon hoe deze veilig kunnen genomen worden. Maak concrete afspraken, zoals: je steekt de weg over op plaats x en niet op plaats y.

Geef zelf het goede voorbeeld ouders…

  • Laat jonge kinderen in en uit de auto stappen aan de zijde van de huizenrij, niet aan de kant van het rijverkeer. Ze geven een hand aan de begeleider.
  • Kinderen, jonger dan zowat 8 jaar, laat je zeker niet zelfstandig naar school stappen. Ze worden best begeleid door een ouder kind of een volwassene.
  • Laat kinderen, jonger dan zowat 10 jaar, zeker niet zelfstandig naar school fietsen. Zorg voor begeleiding door een volwassene. Het kind fietst dan ofwel voorop, ofwel rechts naast de begeleider, ofwel op het rechts gelegen trottoir (als het minder dan 9 jaar is en met een kinderfiets rijdt).
  • Wanneer u de kinderen naar school brengt of afhaalt stopt u bij voorkeur aan de kant van de school, indien mogelijk iets voorbij de school (dan stapt je kind tegen de rijrichting in, met zicht op het gevaar).

Wat moet uw kind zeker weten?

Bestuurders - fietsers incluis - moeten voorrang verlenen aan de voetgangers die oversteken op een zebrapad, alsook aan hen die op het punt staan om er over te steken. Voetgangers moeten dus uitkijken en nagaan of zij die voorrang wel krijgen! Leer uw kind dat het niet zomaar mag oversteken. Wanneer een bestuurder stopt aan de ene kant van het zebrapad, moet het ook naar de andere kant kijken.

Om over te steken, gaat een kind best als volgt te werk:

  • stop voor de boordsteen
  • kijk tweemaal na elkaar naar elke kant, aan een kruispunt naar alle kanten
  • wacht tot de naderende bestuurders zijn gestopt, of voorbijgereden
  • steek recht en rustig over en kijk afwisselend naar beide kanten.

Labels