Fiets op slot? Ook in het tuinhuis!

Fietsdiefstal is een vervelende vorm van overlast. Heel wat fietsdiefstallen gebeuren niet op de openbare weg, maar uit tuinhuizen of bergingen. Veel mensen vergeten namelijk hun fiets op slot te zetten in het tuinhuis of bijgebouw. Hiervoor oog hebben is de eerste stap in de preventie van deze fietsdiefstallen. Welke stappen je nog kan nemen, zie je hieronder. 

Fietsdief

Hoe kan je je fiets beschermen?

  1. Leg je fiets goed vast

Is er een andere mogelijkheid dan het tuinhuis om je fiets op te bergen? Gebruik deze dan. Een tuinhuis is namelijk moeilijk te beveiligen tegen inbraak.

Kan je je fiets nergens anders plaatsen? Dan vind je hieronder enkele tips over hoe je je fiets het best kan vastmaken.

  • Laat je fiets altijd slotvast achter en leg je fiets vast met 2 sloten.
  • Investeer in een stevig slot. Een goed slot is gemaakt van gehard staal en laat toe je fiets ermee vast te maken aan een fietsenrek. Een breed beugelslot, kettingslot of kabelslot zijn goede sloten. Een hoefijzerslot is betrouwbaar als het gebruikt wordt in combinatie met een stevige ketting of beugelslot.
  • Koop een fietsslot met een keurmerk. Fietssloten met het ART-keurmerk zijn goedgekeurd na uitgebreide tests op de mechanische beveiliging. Het keurmerk zelf geeft met 1, 2, 3, 4 of 5 sterren aan in hoeverre uw fiets is beveiligd tegen diefstal. ART-2 (aangeduid met twee sterren) wordt minimaal aangeraden voor fietsen.
  • Zorg voor een stevig vast punt waaraan je de fiets kan vastmaken.
  • Kan dit niet? Hang dan verschillende fietsen samen of ergens aan vast zodat de fiets niet zomaar kan opgenomen worden.
  • Zorg bij het bevestigen van de sloten ervoor dat ook de wielen vastzitten. Zo is diefstal van de wielen niet mogelijk.
  • Bewaar bij een elektrische fiets de batterij en computer (indien afneembaar) op een andere plaats. Laat deze niet op de fiets zitten.
  • Let op met het delen van gegevens via Strava of andere tracking apps. Daders maken soms gebruik van deze info wanneer deze openbaar is.
  1. Laat je fiets registreren

De gemeenschapswachten halen jaarlijks een hoop fietsen op die werden achtergelaten. Daar zitten veel gestolen fietsen tussen. Fietsen die geregistreerd zijn met een label, kunnen makkelijk aan de eigenaar worden terugbezorgd.

Je kan je fiets elke zaterdag gratis laten registreren. Dit kan tussen 7.30u tot 14.30u of na afspraak op de binnenkoer van het stadhuis, Grote Markt 3.

Je kan je fiets ook laten registreren bij verschillende fietshandelaars, via je wijkinspecteur of via de diefstalpreventieadviseur van de lokale politie.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Je meldt je fiets aan en vult samen met de gemeenschapswacht, fietshandelaar of inspecteur van politie het fietsregistratieformulier in.

Je ontvangt via post achteraf een fraudebestendig label met je rijksregisternummer en een fietspas.

Kleef het label op je fiets en bewaar de fietspas op een veilige plaats. Neem een foto van je fiets, dat is handig bij aangifte in geval van diefstal.

Wil je meer info over hoe je diefstal kan voorkomen?

Maak dan gratis een afspraak voor diefstalpreventieadvies. Dan krijg je gratis advies op maat en ook tips over hoe je je fiets veilig kan opbergen.

Je kan diefstalpreventieadvies aanvragen via PZ.Aalst.Preventie@police.belgium.eu of via de website van Stad Aalst: https://aalst.be/preventie-en-veiligheid/preventie/inbraakpreventie.

Werd je fiets toch gestolen?

Doe dan altijd aangifte bij politie. Breng je fietspas van je geregistreerde fiets en eventueel een foto mee. Je kan een fietsdiefstal ook aangeven via Police-on-web.

Via www.gevondenfietsen.be kan je nagaan of je fiets ergens anders werd teruggevonden. Op deze site kun je alle niet-geregistreerde fietsen terugvinden die in een andere stad of gemeente werden opgehaald en waarvan de eigenaar nog niet werd gevonden.

 

Meer info en tips vind je via de website van Stad Aalst: https://aalst.be/mobiliteit-parkeren-en-openbare-werken/mobiliteit/fietsen-en-steps/fietsdiefstal.

 

Labels