Politie kan 4 verdachten linken aan 60 fietsdiefstallen

Na maandenlang onderzoek kon onze Recherche 4 verdachten koppelen aan een 60-tal fietsdiefstallen. Ze stalen fietsen uit fietsenstallingen van onder andere Utopia en enkele middelbare scholen. De verdachten stalen vooral duurdere (elektrische) fietsen en steps om meteen door te verkopen. 2 verdachten werden ondertussen aangehouden en zijn vrij onder voorwaarden. In september moeten de verdachten voor de rechter verschijnen. 

Fietsdief met kniptang

In de periode van maart 2023 tot midden februari 2024 kregen we een verhoogd aantal aangiftes binnen van fietsdiefstallen. Het ging voornamelijk over duurdere fietsen zoals koersfietsen en mountainbikes, elektrische fietsen en elektrische steps. Ze werden gestolen uit fietsenstallingen (Utopia, Administratief Centrum, VTI, KTA, Handelsschool, …) en ook uit afgesloten garages van appartementsgebouwen. De verdachten gebruikten tangen en slijpmachines om de sloten open te maken.

Na uitgebreid onderzoek werden een 60-tal feiten van fietsdiefstallen aan elkaar gekoppeld en gevorderd door het openbare ministerie. Het grootste deel van de onderzochte en opgeloste feiten werd gepleegd in Aalst. Maar de verdachten konden ook gekoppeld worden aan diefstallen in Oostende, Gent, Vilvoorde, Liedekerke en Brussel. 
Daarboven werden de daders bijkomend verdacht deel uit te maken van een vereniging van misdadigers.

Er zijn uiteindelijk 4 verdachten uit het Brusselse geïdentificeerd. Twee van hen werden gedurende het onderzoek een tijd aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde en onder voorwaarden geplaatst.

De gestolen fietsen en steps waren bestemd om onmiddellijk door te verkopen, er konden geen fietsen meer teruggevonden/gerecupereerd worden.

Op 3 september van dit jaar zullen alle 4 de verdachten zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Labels