Fiets op slot (en je zit veilig)

Je fiets of e-step wil je liefst niet kwijt. Stad Aalst formuleerde enkele tips hoe je je kan wapenen tegen diefstal en waar je terechtkan als je fiets of e-step toch wordt gestolen.

Fiets op slot

1. Zet je fiets goed vast

Zet je tweewieler altijd op slot, ook al is het maar voor enkele minuten.

Waar?

  • Een overzicht van fietsenstallingen in Aalst kan je vinden op het stadsplan.
  • Tijdens de zaterdagmarkt, zomervakantie en evenementen zorgen de gemeenschapswachten voor gratis toezicht.

Hoe?

  • Aan een fietsenrek of een ander vast voorwerp waardoor je voorkomt dat men je fiets optilt en meeneemt. Hoe minder speling tussen het slot en het vast voorwerp, hoe beter.
  • Door fietsenrek (of een ander vast voorwerp), kader én wiel te verbinden met een stevig fietsslot (dus niet enkel het bagagerek of het wiel vastmaken).
  • Bij voorkeur met 2 sloten.
  • Laat je slot niet op de grond hangen, want zo is het makkelijker open te breken.
  • Richt het sleutelgat naar onder (dat is moeilijker voor de dief).

Wat is een goed slot?

Sommige ketting- en kabelsloten zijn zeer eenvoudig open te knippen vanwege de beperkte dikte of het gebruik van minderwaardige materialen. De kostprijs van een kabel- of kettingslot zegt meestal veel over de kwaliteit ervan. Hoe weet je of je een kwaliteitsslot hebt? Surf naar stichtingart.nl. Die stichting test sloten en geeft ook een beoordeling aan de hand van een aantal sterren. Vraag bij je fietshandelaar of in de slotenhandel naar een ART-gekeurd slot.

2. Laat je fiets registreren

De gemeenschapswachten halen jaarlijks een hoop fietsen op die werden achtergelaten. Daar zitten veel gestolen fietsen tussen. Fietsen die geregistreerd zijn met een label, kunnen makkelijk aan de eigenaar worden terugbezorgd. Je kan je fiets gratis laten registreren door de gemeenschapswachten.

3. Is je fiets toch gestolen?

Doe altijd aangifte! Dit kan via policeonweb.be of op het politiekantoor na afspraak. Controleer of je fiets elders werd teruggevonden via gevondenfietsen.be. Op deze site kun je alle niet-geregistreerde fietsen terugvinden die in een andere stad of gemeente werden opgehaald en waarvan de eigenaar nog niet werd gevonden.

Het volledige artikel en extra links vind je via: https://aalst.be/gemeenschapswachten/fiets-op-slot-en-je-zit-veilig-5833.

 

Labels