Politiezone heeft meer aandacht voor het dierenwelzijn.

Is de hond van mijn buren gevaarlijk? Mag ik slangen houden? Er staan paarden in de wei zonder beschutting, mag dit?......

Inwoners van de politiezone Buggenhout-Lebbeke kunnen dergelijke vragen voortaan stellen aan onze taakhouders dierenwelzijn. Inspecteurs Verstrepen Liesbeth, Joeri Van Mulders, Elke Struys en De Decker Silvie volgden de nodige vormingen rond controle en handhaving van dieren(welzijn). Joeri is interventie-inspecteur. Liesbeth, Elke en Silvie zijn wijkinspecteurs in Lebbeke en in  Buggenhout. Een fulltime 'dierenpolitie' is echter niet haalbaar omdat onze medewerkers ook hun andere dagdagelijkse taken hebben.

Beide gemeentebesturen hebben een overeenkomst met Sint-Hubertus te Aalst lopen rond opvang van loslopende dieren. 

Binnen het korps werd ook een interne opleiding worden verzorgd voor de politiemensen op het terrein waarbij praktische tips worden gegeven in het behandelen van klachten rond dierenverwaarlozing en - mishandeling. Het moet de politiemensen op het terrein toelaten steeds op gepaste wijze maar binnen het wettelijke kader te reageren op de aangiftes en klachten. Het moet ook toelaten om in dringende gevallen steeds een onmiddellijke respons te geven op deze aangiftes en klachten.

Bij niet dringende klachten of bij overlast door dieren kan bijvoorbeeld de wijkinspecteur ingeschakeld worden om polshoogte nemen van de toestand en het welzijn van de dieren.

Tevens willen wij een aanbod doen aan de inwoners van de politiezone om hen te informeren rondom het wettelijk kader van de wetgeving dierenwelzijn en de bestaande lokale politiereglementen. Hiervoor zullen onder meer de bestaande externe communicatiemiddelen worden gebruikt om de veel voorkomende vragen te bundelen en te publiceren op onze website. Voor het beantwoorden kan U ons bereiken via email : dierenwelzijn@pz5437.be of een afspraak maken met één van onze medewerkers dierenwelzijn.

Om beter het hoofd te kunnen bieden aan deze dierenproblematiek en doordat de bestuurlijke overheid vraagt om meer aandacht te hebben voor dierenwelzijn wordt dus geïnvesteerd in opleiding en vorming van de politiemensen en in taakhouders dierenwelzijn. Wij willen vooral preventief en informatief te werk gaan, repressief waar nodig.De politiezone kan ook worden bijgestaan door verschillende vrijwilligers van de gemeenten in hun preventieve taak. Zo kunnen wij beroep doen op inwoners die zich specifiek bezig houden met een welbepaalde diersoort en genieten van hun opgebouwde kennis.

Inwoners kunnen bij onze taakhouders terecht als ze met vragen zitten over dierenwelzijn. Wanneer ze vermoeden dat er een dier verwaarloosd of mishandeld wordt kunnen zij aangifte doen. De politie doet dan onderzoek en neemt zo nodig maatregelen in samenspraak met de dierenarts-inspecteur dierenwelzijn.

In dringende of gevaarlijke situaties moeten de burgers nog steeds het noodnummer 101 bellen.

Labels