Focus op de weg, niet op je gsm

Een WhatsApp-berichtje van je lief? Een like van een vriendin? Een e-mail van je baas? Een telefoontje van je mama? Geen enkele melding, oproep of bericht tijdens de autorit is een ongeval waard. De meeste berichten kunnen gerust even wachten tot je veilig op je bestemming aangekomen bent.

20220509_Focus op de weg, niet op je gsm

Nieuw onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) geeft aan dat meer dan 8 op de 10 automobilisten achter het stuur wel eens met de smartphone bezig is. Afleiding behoort nog steeds tot de drie grootste killers in het verkeer. Je smartphone bedienen tijdens het rijden kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Overtuig je vrienden, familie en collega’s ook om elkaar even te negeren. 

 

Tips om in automodus te gaan

  • Smartphone of scherm buiten handbereik

    Leg je smartphone bij voorkeur buiten handbereik voor je vertrekt. Dat is de veiligste en efficiëntste manier, bv. in een afgesloten tas of in het handschoenenkastje, zo word je niet verleid om hem vast te pakken bij meldingen, oproepen of berichten.

     
  • Gps of muziek op voorhand instellen

    Gebruik je je telefoon voor navigatie of om naar muziek te luisteren? Stel je route en muziek dan in vóór je vertrekt en zorg dat je mobiele toestel in een geschikte houder zit die aan je wagen is bevestigd, dat is wettelijk verplicht.

     
  • Smartphone op niet storen of op stil

    Andere opties tegen afleiding achter het stuur: zet je smartphone op niet storen, op stil of in vliegtuigmodus als je rijdt. Zo hoor je geen geluiden van binnenkomende berichten of oproepen en kom je niet in de verleiding om naar je smartphone te kijken.

     
  • Handenvrij bellen

    Moet je toch een telefoontje doen, doe het dan in ieder geval handenvrij. Vermijd zeker om je toestel te moeten aanraken of een contact te moeten opzoeken op je scherm. Want zodra je ogen naar je scherm gaan, ben je afgeleid en zit je focus niet meer op de weg en dat is heel gevaarlijk.  

Labels