Laat je zien (of je bent gezien)

Met de wintermaanden in het vooruitzicht zijn deze week de controles op fietsverlichting gestart. Het blijft ’s morgens langer donker waardoor je in het donker naar school of het werk fietst.

Fietsverlichting

Fietsers moeten, nog meer dan alle andere bestuurders, zichtbaar zijn in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat je fietsverlichting in orde staat. Zonder verlichting ben je bijna niet zichtbaar in het verkeer en vorm je een gevaar voor jezelf en voor andere weggebruikers. Als fietser ben je erg kwetsbaar in het verkeer, dus laat je zien (of je bent gezien).

We houden extra controles tijdens de donkere winterperiode. Deze controles zijn in eerste instantie gericht naar de jongeren, fietsend naar de school, maar ook 's avonds wanneer ze bijvoorbeeld naar de sportclub fietsen. Fietsers die in het donker of bij slecht weer geen gebruik maken van de fietsverlichting krijgen een proces-verbaal. Wie jonger is dan 18 jaar, krijgt een uitnodiging om een verkeersles bij te wonen. Wie hieraan gevolg geeft, hoeft de boete van 58 euro niet te betalen. Op 26 oktober controleerden we 439 fietsers; 17 fietsers bleken niet in orde.

Wil je nog meer opvallen in het verkeer? Draag reflecterende kledij of accessoires, zoals een fluohesje of fluoregenhoes voor je rugzak. Ook een fluohelm beschermt je optimaal!

Labels