Opgelet voor SCAM - Microsoft. Laat U niet beetnemen.

Scam is een vorm van oplichterij waarbij fraudeurs proberen u een som geld af te troggelen onder valse voorwendselen. Regelmatig ontvangt men diverse meldingen van deze feiten in het land waarbij cybercriminelen zich uitgeven als medewerkers van Microsoft ( 'Microsoft Scam').



Hoe gaan zij te werk?

Criminelen bellen u thuis op, en doen zich voor als beveiligingsexperts van Microsoft. Ze beweren dat er problemen zijn vastgesteld met uw computer en dat dit eenvoudig op te lossen is via enkele richtlijnen aan de telefoon. Ze vragen om uw computer op te starten, in te loggen op een bepaalde website en vervolgens een programma te downloaden. Ondertussen zijn de verdachten in staat om van op afstand uw computer over te nemen.



Eenmaal de computer is overgenomen, worden een aantal schermen geopend. Dit kunnen bv. logbestanden van Windows zijn. Hierin staan altijd wel fouten vermeld die eigen zijn aan de normale werking van het systeem. Goedgelovige slachtoffers laten zich echter wijsmaken dat die foutmeldingen duiden op ernstige problemen met hun computersysteem. Het slachtoffer krijgt dan de mogelijkheid om een geldsom te betalen teneinde verder geholpen te worden.



Onthoud vooral dat Microsoft geen ongevraagde telefoontjes pleegt om uw computerbeveiliging of software problemen in rekening te brengen.

Wat te doen indien je wordt opgebeld?

Zowel Microsoft als de politie vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes. "Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware sturen we via e-mail naar abonnees van ons programma voor beveiligingsberichten. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen. Doordat software steeds beter beveiligd is, hebben cybercriminelen minder succes om computers ongemerkt te infecteren met malware. Vandaar dat ze personen bellen om hun veiligheid prijs te geven of hen de slechte software te laten installeren", reageert Philippe Rogge, General Manager van Microsoft België en Luxemburg.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie raadt aan de telefoon gewoon in te haken en in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren. Er wordt ook uitdrukkelijk gevraagd zeker geen gevoelige informatie te geven via telefoon (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of kredietkaart- of bankgegevens).

Wat te doen indien je computer al onder controle is geweest van de oplichters?

Indien je al toegang tot je computer hebt gegeven, koppel dan de computer onmiddellijk los van het internet en voer een volledige scan uit met een recente en up-to-date virusscanner en verwijder de ontdekte malware. Je kan indien nodig je computer ook opnieuw laten installeren. Wijzig zeker ook alle wachtwoorden, zowel van de computer als van alle internetaccounts (mailbox, Facebook, Twitter, ...). Wijzig ook de veiligheidsvragen die je krijgt wanneer je je wachtwoord van die accounts vergeet.

Wat te doen indien je schade hebt geleden?

Heb je naar aanleiding van dit type van oplichting schade geleden, dan kan je een klacht neerleggen voor hacking en sabotage van je computer bij je lokale politie. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres en neem deze mee naar de politie.

 

 

Labels