Opgelet voor oplichting via WhatsApp

"Hallo mama, ik heb een nieuwe gsm. Sla je mijn nieuw nummer op?" Dit is een voorbeeld van WhatsApp-fraude. Ook inwoners van Buggenhout en Lebbeke krijgen ermee te maken ... Een oplichter doet zich op een zeer overtuigende manier voor als een familielid of een goede vriend van het slachtoffer om op korte termijn met een smoes geld over te maken. 

Whatsapp

Krijg je een bericht van je (klein)zoon die zijn gsm in het toilet liet vallen? Of heeft je dochter snel geld nodig omdat haar auto werd getakeld? Heeft jouw beste vriend per ongeluk zijn gsm in de was gestoken, maar moest hij dringend een overschrijving doen?

Controleer de echtheid van het bericht door te verifiëren of het bericht wel echt van de afzender is vooraleer je ook maar een euro overmaakt. Zorg ervoor dat je je contactpersoon aan de lijn krijgt en stel vragen waarop enkel jullie het antwoord kennen. De oplichters proberen zoveel mogelijk vertrouwen te wekken. Ze slagen er soms in om het slachtoffer te overhalen om het gevraagde geld over te maken.

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

  • Je ontvangt een bericht van een ‘contactpersoon’, bv. jouw (klein)zoon/dochter of een goede vriend(in), met een onbekend nummer. De profielfoto klopt meestal wel.
  • Je 'contactpersoon' vraagt je dringend om geld.
  • Je 'contactpersoon' kan vaak niet op een andere manier communiceren en gebruikt tal van smoesjes om dit te staven.

Hoe voorkom je dat jij in de val loopt?

  • Als iemand om geld vraagt, contacteer die persoon via een telefoonnummer uit je eigen adresboek ter controle. Ook al is het volgens het bericht je eigen zoon, vertrouw geen enkel bericht.
  • Kan je de contactpersoon telefonisch niet bereiken? Maak geen geld over.
  • Ga ervan uit dat niemand je via een eenvoudig bericht zal vragen om een aanzienlijk bedrag over te maken, wees altijd op je hoede.
  • Bespreek deze vorm van oplichting met je familie, zo verklein je de kans dat zij in de val lopen.

Als je zo’n bericht hebt ontvangen, kan je het nummer rapporteren bij WhatsApp.

Ben je opgelicht en heb je nadeel?

Doe aangifte bij de lokale politie. Maak hier een afspraak. Wis het nummer en de berichten niet!

Labels