Eerste BIN voor Politiezone Buggenhout-Lebbeke

Een BuurtInformatieNetwerk (BIN) moet de veiligheid en de leefkwaliteit van een buurt verhogen. Het is een samenwerking tussen buurtbewoners en politie die elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties in de buurt. De Buggenhoutse deelgemeente Opdorp heeft de eer om als eerste met een BIN te starten in de PZ Buggenhout-Lebbeke.

20231206_Persmoment BIN Opdorp

Vlnr: BIN-gemandateerde HINP Franky Rauwoens, Wijkinspecteur Opdorp Matthijs Soete, Korpschef Tony Sarens, Burgemeester Buggenhout Geert Hermans, BIN-coördinator Jan Stevens.

Buurtcomités

De vraag om zo’n BIN op te starten kwam er vanuit het buurtcomité Lijneveldstraat. Ze organiseren al jaren activiteiten in de straat om het buurtgevoel te versterken. Een BIN past daar perfect in. Na een eerste vergadering bleek al snel dat de ideale grootte voor een BIN-gebied het hele grondgebied van Opdorp omvat. Alle buurtcomités van Opdorp werden aangeschreven en twee weken later zaten er meer dan twintig straatverantwoordelijken aan tafel. Samen met de politie en de gemeente werden de mogelijkheden onderzocht. Dit bewijst nog maar eens het samenhorigheidsgevoel in Opdorp.

“Als je na één mail meer dan twintig straatverantwoordelijke rond de tafel hebt, weet je dat de interesse groot is!” – Jan Stevens, BIN-coördinator van Opdorp

Infovergadering

Een volgende fase in het opstartproces was het organiseren van een infovergadering voor alle inwoners binnen het gekozen gebied. Ondanks dat Opdorp erg veilig is om in te wonen bleek de interesse erg groot. Meer dan honderd Opdorpenaren tekenden present op de infovergadering.

“Voor ons politiekorps is de oprichting van het BIN een mooie kans om nog dichter bij de burger te staan. De goed bevolkte informatievergadering was daar al een voorbeeld van. De aanwezigen toonden al een sterke betrokkenheid tot de veiligheid en de leefbaarheid in hun buurt.”  – Tony Sarens, korpschef van PZ Buggenhout-Lebbeke

BIN Opdorp

Momenteel zijn er zo’n 120 inwoners aangesloten bij het BIN Opdorp. De technische uitvoeringsdienst plaatste BIN-borden op de invalswegen van Opdorp. Met het ondertekenen van het charter op 7 december werd de laatste horde genomen en kunnen we van start gaan. Mensen binnen het BIN-gebied kunnen nog steeds aansluiten door het aansluitingsformulier in te vullen.

Mocht dit initiatief interesse gewekt hebben om zelf een BIN in jouw buurt op te starten, neem een kijkje op Buurtinformatienetwerk (BIN) | Lokale Politie Buggenhout-Lebbeke.

“Met het ondertekenen van het charter is de laatst horde genomen en kunnen we van start gaan.”  –  Geert Hermans, burgemeester van Buggenhout

 

Labels