De Kids-ID is een identiteits- en reisdocument voor kinderen van nul tot twaalf jaar dat in heel Europa erkend wordt.

Als je een reis met je kinderen plant, doe je er goed aan om een Kids-ID tijdig aan te vragen. In België is het document op zich niet verplicht, maar bij reizen binnen Europa moeten kinderen jonger dan twaalf jaar het wel op zak hebben. Vraag de Kids-ID aan bij de dienst bevolking van je gemeente. Omdat het aanmaken en leveren van een Kids-ID gemiddeld zo'n drie tot zes weken duurt, wacht je best niet tot vlak voor je vertrek om dit document aan te vragen.

Op de Kids-ID staan inlichtingen en een telefoonnummer waarnaar kan gebeld worden in geval van nood. De ouders kunnen met een bepaalde code via een website of telefonisch een lijst met oproepnummers doorgeven waartoe men zich zal richten indien het noodnummer gebeld wordt.
Hieronder vind je een schematisch overzicht hoe je een Kids-ID aanvraagt:

  1. Je Belgisch kind is jonger dan 12 jaar en je vertrekt naar het buitenland (waar geen internationale reispas nodig is)
  2. De geldigheidsdatum van het oud identiteitsbewijs (met foto) is verstreken (opgelet: in sommige landen wordt nog een bepaalde geldigheidstermijn vereist na terugreis !)
  3. U begeeft zich (indien u het ouderlijk gezag uitoefent) met uw kind dat ingeschreven is in onze gemeente naar onze dienst burgerzaken.
  4. U brengt mee:
  5. het oud identiteitsbewijs
  6. een recente pasfoto met witte achtergrond
  7. uw kind!
  8. € 6,00
  9. U vult het aanvraagformulier in en ondertekent het.
  10. De dienst burgerzaken vraagt Kids-ID aan via een elektronische toepassing.
  11. Ongeveer 3 tot 4 weken later ontvangt u op het domicilieadres van uw kind een puk- en/of pincode. Deze brief bevat eveneens een code waarmee u een lijst met telefoonnummers kan doorgeven waarnaar de oproepen die op het algemeen noodnummer toekomen kunnen worden doorgestuurd.
  12. U begeeft zich met de puk en/of pincode naar de dienst burgerzaken.
  13. De Kids-ID wordt geactiveerd. U ontvangt eveneens de nodige informatie voor doorgeven van noodnummers en wat te doen bij diefstal of verlies.

Voor alle duidelijkheid: het oude identiteitsbewijs met foto is nog geldig zolang de vervaldatum niet verstreken is!
Meer info op de website van de gemeente Hamme of Waasmunster.

Labels