Kentekenplaat bromfietsen

Vanaf 11 december 2016 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers die in België aan het verkeer deelnemen, verplicht een kentekenplaat dragen. Hiertoe zal er gedurende een jaar een regularisatieprocedure worden opgestart. Dit wil zeggen dat je als eigenaar van een bromfiets of lichte vierwieler (bv. quad) zonder nummerplaat een aanvraag tot inschrijving kan doen vanaf 11 december 2015 en ten laatste op 11 december 2016. Deze regularisatiemaatregel wordt opgestart om de verkeersveiligheid te versterken: alle betrokken voertuigen zullen op deze manier verzekerd zijn, de identificatie ervan wordt makkelijker gemaakt en de bestuurders kunnen meteen worden geïdentificeerd.

Hoe aanvragen?

(De normale regularisatieprocedure voor een brommer of lichte vierwieler aangekocht vóór 31 maart 2014)

  • Stap 1. De gebruiker gaat naar bpost met zijn gelijkvormigheidsdocumenten. Ter plaatse voert bpost de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV.
  • Stap 2. De gebruiker krijgt van bpost een aanvraagformulier voor inschrijving dat hij moet invullen, ondertekenen en voorleggen aan zijn verzekeraar.
  • Stap 3. De verzekeraar voert de inschrijving uit via de WebDIV-toepassing en overhandigt de gebruiker een samenvattingsformulier van de inschrijving.
  • Stap 4. De gebruiker wacht de komst van de postbode af die hem de kentekenplaat bezorgt die hij op zijn voertuig moet aanbrengen en het kentekenbewijs dat hij zorgvuldig moet bewaren (het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander om aan boord van het voertuig te bewaren).

Indien het gelijkvormigheidsattest of het certificaat van overeenkomst (COC) van je bromfiets of lichte vierwieler verloren of gestolen is, kan je een attest van verlies of diefstal aanvragen bij de lokale politie. Je moet je dan met het voertuig aanbieden bij de politie. Zorg dat je alle documenten van het voertuig aan de politie kan voorleggen (factuur, handleiding, andere documenten,…) en zorg dat je weet waar het chassisnummer en het typeplaatje zich bevindt.

Eigenaars van bromfietsen die in het verkeer zijn gebracht voor 1 mei 1976 dienen een bouwjaarattest aan te vragen bij de Belgische Federatie van Oude voertuigen.

Kentekenplaat

Nieuwe of opnieuw ingeschreven voertuigen krijgen een kentekenplaat die begint met de letter "S".

De "brommers" en rijwielen krijgen een kentekenplaat van hetzelfde formaat als de "motorfietsen" (21 cm breed en 14 cm hoog):

  • Klasse A (maximum 25 km/uur): begint met "A" (S-ABC 001)
  • Klasse B (maximum 45 km/uur): begint met "B" (S-BAE 001)

De "lichte vierwielers" krijgen een kentekenplaat beginnend met "U" (S-UAB 001)

Kostprijs

Voor de regularisatie, het doorsturen door bpost van de technische gegevens naar de DIV, de kentekenplaat en het kentekenbewijs bedraagt de prijs 42 euro, contant te betalen aan de postbode bij aflevering van de kentekenplaat.

Voor een normale regularisatie, de kentekenplaat en het kentekenbewijs bedraagt de prijs 30 euro, contant te betalen aan de postbode bij aflevering van de kentekenplaat.

Meer info?

Samenvattend document: http://mobilit.belgium.be/sites/5435/files/folder%20explicatif_NL5pages.pdf

Overzicht procedure: http://mobilit.belgium.be/sites/5435/files/downloads/sch%C3%A9ma_r%C3%A9gularisationNL.pdf

Voor meer informatie: http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/bromfietsen

Labels