Vuurwerk

Met de eindejaarsfeesten in het verschiet willen we u herinneren aan de risico's van het gebruik van vuurwerk.

Zo willen we dierenhouders attenderen op het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen.
Opgeschrikte, en losgebroken, dieren hebben in het verleden immers ongevallen veroorzaakt.

Knallers, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk bestemd voor verkoop aan particulieren zijn geen speelgoed maar springstoffen die niet iedereen in handen mag krijgen, en ook niet iedereen zomaar en overal mag gebruiken. Ze kunnen zeer gevaarlijk zijn als we niet de juiste voorzorgen nemen voor en tijdens het gebruik van de artikelen. Een verkeerd gebruik van vuurwerk kan nare gevolgen hebben, zoals zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht en kan zelfs een dodelijke afloop kennen.

Enkele statistieken:
De zwaarste lichaamsverwondingen veroorzaakt door vuurwerk gebeuren vooral aan de armen (25 %), de vingers (32 %), de ogen (15 %) en het gezicht (13 %).
Ook opletten voor de oren: sommige ontploffingen kunnen tot 160 decibels gaan, dit is meer dan 20 decibels boven de maximale pijndrempel.
Eén ongeval op twee veroorzaakt een brandwonde.
In meer dan 80 % van de gevallen is het slachtoffer een man en bijna de helft onder hen zijn jongeren tussen 10 en 19 jaar!

Om te voorkomen dat het feest dat u organiseert een nachtmerrie wordt, neemt u best de volgende voorschriften in acht:

  1. Als particulier mag u enkel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik kopen. In België draagt dit vuurwerk de benaming "feestvuurwerk".
  2. Koop enkel wettig en veilig vuurwerk waarop één van de twee volgende verplichte kwaliteits- en veiligheidsmarkeringen staat:
    • "Feestvuurwerk BE gevolgd door 3 letters, 4 cijfers en eindigend met een D"(bv.: BE /OTU XXXX/D). Consumenten jonger dan 16 jaar mogen dit niet kopen.
    • Vuurwerk "categorie 1" of "categorie 2" met een CE-markering. Bovendien mag voor vuurpijlen de hoeveelheid aan actieve explosieve stof niet meer dan 40 gram bedragen. Consumenten jonger dan 12 en 16 jaar mogen respectievelijk de producten van categorie 1 en categorie 2 niet kopen.
    • De vuurwerkartikelen die te klein zijn om een markering op aan te brengen, moeten in een gemeenschappelijke verpakking voorzien van een aangepaste markering verkocht worden. Koop nooit vuurwerk zonder gebruiksvoorschriften en bij twijfel kunt u aan de handelaar vragen om een afschrift van de handleiding mee te krijgen waarop vermeld staat hoe het gekochte product te gebruiken
  3. Als particulier mag u feestvuurwerk kopen met daarin niet meer dan 1 kilogram pyrotechnische sas. Dit komt min of meer overeen met 4 tot 5 kg brutogewicht vuurwerk. De verkoper mag u dus geen grotere hoeveelheid verkopen.

Meer info op de site van de Federale Overheidsdienst Economie

Vuurwerk mag volgens het politiereglement worden gebruikt op 31 december tussen 23.00u en 01.00u.

Er geldt een verbod op vuurwerk voor -16 jarigen.

Inwoners van de gemeente Hamme die vuurwerk willen afsteken, dienen deze vragenlijst in te vullen en te bezorgen bij de brandweer van Hamme

Labels