Info-avond BIN voor inwoners van Waasmunster

In de nieuwe Vierschaarkroniek (gemeentelijk tijdschrift van Waasmunster) van juni 2014 is onderstaand artikel te lezen over BIN:
U hebt het ongetwijfeld al gehoord, of misschien zelf ervaren, Waasmunster vormt geregeld het voorwerp van inbraken en pogingen tot inbraak in woningen. Het aandeel inbraken in onze gemeente binnen de Politiezone Hamme/Waasmunster is bijzonder hoog. De goede ontsluiting van onze gemeente langs allerlei hoofdwegen vormt hiervan onmiskenbaar de belangrijkste oorzaak. Het gemeentebestuur onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om de op- en afrittencomplexen van de E17 te voorzien van camerabewaking. U verneemt hierover later ongetwijfeld meer.
Tegelijk stimuleert het bestuur graag de initiatieven die door de bevolking zelf worden genomen. Een dergelijk initiatief, dat door de overheid wordt gereglementeerd, is een BIN. Een BIN of BuurtInformatieNetwerk is een samenwerkingsverband van bewoners uit een zelfde buurt om via bepaalde hulpmiddelen het onveiligheidsgevoel te verlagen door een betere preventie en controle in de betrokken buurt. Het buurtinformatienetwerk is een permanente wisselwerking tussen de buurt en de politiediensten. Enerzijds wordt informatie uitgewisseld tussen de buurtbewoners en de politiediensten bij vaststelling van allerlei verdachte zaken, anderzijds informeren de politiediensten de buurtbewoners op het gebied van preventie.

De oprichting van een eerste BIN in onze gemeente is intussen een feit. Heel wat bewoners van de Weverstraat, het Van Eyckpark en de Kuilstraat (het zogenaamde BIN VEKUWE) schreven zich in voor een netwerk dat intussen een 5-tal maanden actief is. De Potaarde-, Dommel- en Pelkemstraat (BIN PODOPE) heeft zich hier intussen op aangesloten. Het is veel te vroeg om al conclusies te trekken rond het effect van het netwerk, maar toch moesten onze politiediensten sinds de oprichting slechts eenmaal optreden voor een woninginbraak in deze zone, een schril contrast met de cijfers van de voorbije jaren.
Sindsdien is de belangstelling dermate groot dat het gemeentebestuur het nuttig acht om de ganse bevolking hierover meer informatie te geven. Ook het BIN HEIDE-ZUID is aan zijn opstart begonnen en in de Baverikstraat wordt een BIN WAASMUNSTER- NOORD opgericht, aangevuld met bewoners van de Grote Baan. Daarom organiseren gemeentebestuur en politiediensten een informatieavond op 24 juni. Deze avond is vooral bedoeld om u de werking van een buurtinformatienetwerk toe te lichten en om na te gaan of er in uw buurt inwoners zijn die de werking van een BIN willen ondersteunen. Want het initiatief dient steeds vanuit de bevolking te komen.
Binnen onze politiezone, wordt de oprichting van een BIN ondersteund door Hoofdinspecteur Tom De Beer (zie foto). Hij begeleidt de coördinatoren, staat in voor de verzending van de berichten en evalueert op geregelde tijdstippen de werking van een BIN. De toelichting zal door hem worden gegeven, aangevuld met een aantal interessante getuigenissen. Bewoners die al deel uitmaken van een BIN, hoeven hierop niet aanwezig te zijn, maar zijn uiteraard steeds welkom.
Infoavond BIN voor de ganse bevolking van Waasmunster: 24 juni 2014 om 20u - Hoogendonck

Labels