Smartphone beveiligen

Elke 3,5 seconden raakt ergens een smartphone vermist. Je hebt intussen al verhalen gehoord van mensen die hun smartphone hebben teruggevonden of getraceerd. Maar hoe deden ze dat?

Een smartphone is een mobiele telefoon met uitgebreidere computermogelijkheden. Met de meeste gsm's kan je adressen en afspraken bijhouden, muziek beluisteren, filmpjes bekijken en mobiel internet raadplegen (e-mail en eenvoudige internetpagina's). Een smartphone heeft daarbij een volledige internettoegang via wifi of 3G, een ingebouwde gps-ontvanger en de mogelijkheid om te synchroniseren met andere apparaten via de cloud (online dienstverlening voor de opslag en het delen van files en data, zoals Google Drive, iCloud of Microsoft SkyDrive).

Smartphones werken met verschillende besturingssystemen. De meestgebruikte zijn iOS (het iPhone operating system), Android, BlackBerry OS en Microsoft Windows Mobile.

Wat doe je vooraf?

Voorkomen zal altijd beter zijn dan genezen, dus volg alvast volgende stappen om je te beschermen in geval van verlies of diefstal van je smartphone:

* Papieren bijhouden

Sommige mensen doen dit bij al hun aankopen, anderen kost het de grootste moeite om secuur alle aankoopbewijzen bij te houden. Toch is je factuur of rekening het beste bewijs dat de smartphone in kwestie jouw eigendom is.

* Paswoord instellen

Elke gsm of smartphone laat je toe om een (scherm)beveiliging (pin, paswoord of een pattern lock) te gebruiken die van toepassing is bij het inschakelen van het toestel of om het uit de standby modus te halen. Na enkele minuten inactiviteit of van zodra de batterij van een gestolen of verloren toestel leeg is, wordt de code gevraagd, ook al zit er geen simkaart in.

Een lock op je smartphone heeft jammer genoeg ook het nadeel dat een mogelijke eerlijke vinder niet te weten kan komen wie hij moet contacteren om het toestel terug te brengen. Een oplossing hiervoor is je contactinformatie preventief op je lockscreen zetten of een gespecialiseerde app als Milocker of Contact Owner (voor Android) die dit op een gestroomlijnde manier doet.

* Inschrijven of registeren

Het zou een vast onderdeel van de installatie van je smartphone moeten zijn, maar de meeste gebruikers stellen het vaak gevaarlijk lang uit: je toestel registeren voor geval van verlies of diefstal. Dit bieden de grote merken aan via hun eigen cloud-diensten: de 'Zoek mijn iPhone'-app via de iCloud, 'SamsungDive' voor de Samsung-familie en de app 'BlackBerry Protect' met aanverwante diensten. Het volstaat om je er te registeren en een account aan te maken. Je kan de diensten zelfs uittesten. In geval van noodgeval kunnen deze diensten: je smartphone traceren en z'n gps-coördinaten binnen in een radius van 10 meter op de kaart weergeven. Het toestel van op afstand blokkeren of wissen. Recente gebruiksinfo versturen: de laatst geraadpleegde websites of gebelde telefoonnummers. Een sms naar je toestel sturen, een alarmsignaal afspelen, een boodschap op je scherm laten verschijnen,... noem maar op.

* Apps downloaden

Een gelijkaardig gamma van diensten worden aangeboden door een resem apps: Prey Anti-Theft, Where's my Droid, Lookout, AVG Mobilation, Cerberus en Norton om een paar goeie te noemen. Sommige bieden enkel de mogelijkheid om je toestel te traceren, andere apps gaan zo ver dat ze een screen shot kunnen nemen van de vermoedelijke dief, kunnen detecteren dat de SIM-kaart verwisseld wordt of bieden eveneens anti-virus- en firewallsoftware aan. Afhankelijk van je wensen en je smartphone doe je best een beetje vergelijkingswerk zodat je de best mogelijke app voor jouw behoeftes installeert. Meestal gaat dat gepaard met het aanmaken van een bijkomende account en deze gegevens te bewaren, dus installeer niet zomaar alle apps zonder ze te leren kennen. Less is more.

* IMEI-nummer opschrijven

Het IMEI-nummer van je gsm of smatphone is de International Mobile Equipment Identity: een unieke code die jouw toestel identificeert. Geef je dit nummer door aan je mobiele (data)provider en geef je je aparaat als gestolen op, dan kan het volkomen onbruikbaar gemaakt worden. Doe dit dus niet te vlug: verzeker je eerst dat de gsm niet gewoon in de auto is blijven liggen! Dit IMEI-nummer kan je heel vlug opvragen door volgende code in je gsm te toesten en op 'bellen' te drukken: *#06# Noteer het IMEI-nummer op een veilige plaats, zoals op je aankoopbewijs van je gsm.

* ICE-nummers programmeren

Deze afkorting staat voor 'In Case of Emergency', wereldwijd bekend als de nummers die je kunt bellen in noodgevallen. Het is sowieso een goed idee dat je belangrijke contactpersonen (je echtgenoot, ouders of beste vrienden) met de code ICE programmeert. Zo weten hulpverleners wie ze moeten contacteren wanneer je iets overkomt en zo kan een eerlijke vinder je gemakkelijk opsporen.

Wat doe je nadien?

Je vindt je smartphone niet meer. Waar heb je 'm voor het laatst gebruikt? Had je 'm vast op die drukke bus of metro? Kan hij uit je tas gepikt zijn?

* Bellen!

Voor je volledig in paniek slaat, doe eerst de moeite om een andere telefoon te vinden en even je eigen nummer te bellen. Met een beetje geluk hoor je je jingle in de volgende kamer schallen of neemt je tienerdochter zuchtend op omdat je nog maar eens je peperdure smartphone hebt laten rondslingeren, terwijl zij niet eens voldoende saldo heeft om dagelijks driehonderd sms-jes te sturen.

* Track-blokkeer-wis

Weerklinkt je secuur uitgekozen tune niet of val je onmiddellijk op voicemail, dan is er misschien iets aan de hand. Nu is het het juiste moment om je anti-diefstal apps in te zetten: afhankelijk van de gekozen app, log je in en kan je beginnen opsporen. Goede tip: ga niet zelf de (vermeende) dieven van je smartphone achterna, maar print het kaartje met de locatie van je toestel uit en ga ermee naar de politie. Sommige apps leveren extra gegevens zoals de webadressen of nieuwe contacten die de dief invoert. Dit soort informatie is geen bewijs, maar wel een handig hulpmiddel om je spullen terug te krijgen.

Kan je je toestel niet opsporen of heeft het intussen ettelijke kilometers afgelegd, dan wordt het tijd om de grove middelen boven te halen: stuur een direct bericht naar de kwaaddoener of blokkeer je smartphone vanop afstand. Heb je schrik dat je teveel persoonlijke gegevens kwijtspeelt, maak dan van je hart een steen en wis je volledige smartphone om mogelijke schade te beperken.

* Plan B

Altijd gezegd dat je anti-diefstal apps ging installeren, maar het is er gewoon nooit van gekomen? Gelukkig is er - voor de Android-gebruikers, tenminste - een app met de toepasselijke naam 'Plan B'. Deze app download je nadat je smartphone gestolen is, via je Google-account waarmee je normaal gezien je apps download. Plan B kan de GPS-localisatiedienst van je smartphone inschakelen als die niet aanstaat en kan desnoods een ruwe schatting van z'n locatie geven met gsm-torens. De app stuurt vervolgens mails met de locatie van je vermiste phone op Google maps. Zo kan je elke twee minuten een update van je toestel krijgen, tot wanneer je Plan B uitschakelt.

Wanneer het echt te laat is...

Ofwel ben je het slachtoffer van een gelegenheidsdief en dan durven bovenstaande tips wel eens leiden tot een succesverhaal als 'Ik vond mijn iPhone terug na diefstal in Spanje', maar val je ten prooi aan een dief die weet waaraan hij begint, dan heeft het weinig zin. Professionals weten met een vlugge blik op je apps welke anti-diefstaldiensten je gebruikt en kunnen ze meestal wel wissen. Bovendien zijn ze handig genoeg om je smartphone terug in de standaardsetting in te stellen, voldoende om er een gloednieuw apparaat van te maken, klaar om door te verkopen...

Samengevat

Je smartphone is weg of gepikt en de (on)eerlijke vinder reageert niet op je belletjes of op je sms-smeekbedes om je dierbare phone terug te brengen, desnoods mits een interessante beloning:

  • Probeer de locatie van je smartphone op te sporen en maak een printscreen van het resultaat. Lijkt het adres te ver weg of onbekend, dan stopt je speurtocht hier.
  • Blokkeer je toestel met een app die hiervoor dient (remote block) en wis je persoonlijke data als je die kans hebt (remote wipe).
  • Bel je provider en vraag of ze je SIM-kaart en toestel vergrendelen. Dit doe je met het IMEI-nummer. Vraag ook een nieuwe SIM-kaart aan voor hetzelfde telefoonnummer.
  • Doe aangifte bij de politie.
  • Verander alle wachtwoorden die je ooit hebt ingegeven via je smartphone. Denk vooral aan je online bankieren, e-mail, provider accounts en sociale mediasites.

(Met dank aan PZ Gent)

Labels