Registratie van mijn hond

Wettelijke verplichting:

Het Koninklijk Besluit van 17 november 1994 , vervangen door het Koninklijk Besluit van 1 juni 2004, verplicht de identificatie en registratie van honden.
Dit betekent concreet dat :

  • als een hond bij u geboren wordt en u de intentie hebt om hem te houden, u hem moet laten identificeren en registreren voor de leeftijd van 4 maanden.
  • als u de intentie hebt om een hond te verkopen of weg te schenken, u hem ongeacht de leeftijd moet laten identificeren en registreren.
  • als u een hond koopt of krijgt, hij op voorhand moet zijn geïdentificeerd en een paspoort moet hebben.

Toch worden nog steeds dieren zonder geldige chip gevonden!

Waarom moeten honden geïdentificeerd en geregistreerd worden?

Eerst en vooral kan de overheid de handel in deze dieren beter opvolgen. Dat is nodig om hun gezondheid en welzijn te beschermen. Kopers van geïdentificeerde honden hebben ook meer verhaal tegen de verkoper als er iets scheelt met hun hond. Een hond die wegloopt, kan dankzij zijn chip of tatoeage makkelijk terug bij zijn baasje geplaatst worden. Stelen van honden daarentegen wordt veel moeilijker, net als het zomaar dumpen van dieren langs de weg.
Identificatie kan bovendien het verschil maken in de problematiek van gevaarlijke honden. Eigenaars van gevaarlijke honden die andere mensen of dieren hebben aangevallen, kunnen immers onmiddellijk opgespoord en verantwoordelijk gesteld worden. Bij gebrek aan bewijs of gegevens kon in het verleden niet altijd bepaald
worden aan wie een gevaarlijke hond toebehoorde.
Ben je eigenaar van een hond? Kijk dan zeker na of je hond geregistreerd staat. Meer info op: http://www.abiec-bvirh.be/nl/registration

Op vakantie met uw hond? Niet zonder zijn paspoort!!

Sinds 1 oktober 2004 moet u een Europees paspoort hebben als u uw hond, kat of fret mee wil nemen op reis. In België krijgen honden sinds 7 juni 2004 automatisch een paspoort op het moment dat zij geïdentificeerd worden. Voor de honden die reeds vóór 7 juni 2004 geregistreerd werden, kan de BVIRH tegen betaling van 5 € een paspoort afleveren.

Labels