Paardenverwaarlozing

De dienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst Volksgezondheid ontving in 2012 meer dan 500 meldingen van paardenverwaarlozing. Vaak gaat een melding over meerdere paarden, wat betekent dat duizenden paarden in ons land niet de verzorging krijgen die ze verdienen.
Recentelijk is een nieuwe wet dierenwelzijn van kracht gegaan, die voorziet in een recht op beschutting voor paarden, alsook hogere boetes voor wie de wet overtreedt.
Op zich is dit een zeer goede zaak, maar het is noodzakelijk dat er ook in de nodige handhaving wordt voorzien.

Wie dieren op de weide houdt, moet tijdens een koudegolf extra aandacht hebben voor hun gezondheid en welzijn. Hieronder vindt u een kort overzicht van wat er wel en niet kan:

Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan tijdens vriesweer. Schapen en geiten zijn minder koudebestendig dan runderen en paarden. Zij worden bij erg lage temperaturen best binnengehaald.

Voor dieren die wel bestand zijn tegen vrieskou, gelden een paar voorwaarden om ze op de weide te laten staan. De dieren moeten eerst en vooral in goede gezondheid verkeren. Ze mogen niet te mager zijn en moeten een goede wintervacht hebben. Piepjonge maar ook oudere dieren horen niet thuis op een weide als het vriest. De dieren moeten een beschutting hebben en een droge plek om te liggen, bijvoorbeeld een schuilhok of natuurlijke bescherming of ze worden 's nachts op stal gezet.

Vooral vers drinkwater is onontbeerlijk. Het water moet regelmatig worden vervangen zodat het niet kan bevriezen. Voldoende voeding is uitermate belangrijk. Hoe kouder het wordt, hoe hoger de energiebehoefte is. Bij -10 °C verbruikt een dier al snel 35 % meer energie.

Dierenverwaarlozing is niet gemakkelijk te beoordelen. Zo is een laagje ijs op de vacht van een paard een teken dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou lijdt.

Als u vermoedt dat een weidedier niet naar behoren wordt verzorgd, kunt u de Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD contacteren. Om onnodige controles te vermijden, vragen we u om de situatie zo goed mogelijk te beschrijven. In geval u de eigenaar niet kent, neemt u best rechtstreeks contact op met de lokale politie.



Meer info : de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen

Labels