Lancering project verdwijning van personen met dementie en/of dwaalgedrag

Eind april startte on

De mediabron waarnaar verwezen wordt ontbreekt en moet opnieuw ingevoegd worden.

ze politiezone met het project verdwijning van personen met dementie en/of dwaalgedrag, gecoördineerd door SEL (Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg) Waasland en de Expertise Centrum Dementie Meander. De doelstelling van het project is via het verzamelen van persoonlijke gegevens van de betrokken persoon en door middel van efficiënte communicatie een snelle en gerichte interventie mogelijk te maken.

Via een fiche "opsporing vermist persoon" met alle concrete gegevens over de betrokkene beogen wij dat de zorgbehoevende zo snel mogelijk kan gelokaliseerd worden.

De aanpak van verdwijningen van ouderen met o.a. dementie is niet alleen een bekommernis van de achterblijvende familie en de zorgsector, maar ook van de politiediensten. Het verleden heeft immers meermaals aangetoond dat een gezamenlijk goed voorbereid dossier de opzoekingen naar de vermiste persoon vergemakkelijkt en een bijzondere meerwaarde biedt tijdens de eerste uren van de verdwijning. Zowel met de residentiële voorzieningen (1e fase) als met de thuiszorgsector (2e fase) werden afspraken gemaakt om de modaliteiten voor de samenwerking tussen de politie en de zorgsector te optimaliseren.

Via dit project willen wij in de regio Hamme-Waasmunster verder vorm en gestalte geven aan o.a. het Transitieplan Dementie Vlaanderen waarbij men zowel de personen met dementie als de mantelzorgers zo maximaal mogelijk in zijn (vervangend) thuismilieu wil ondersteunen. Vlaanderen telt vandaag zo'n 100.000 personen met dementie waarvan ongeveer 65 procent thuis wonen. Het aantal zal tegen 2020 stijgen met bijna 30 procent. Dit project is alvast een stap in de goede richting om deze personen preventief bescherming te bieden binnen een veiligheidsnetwerk waartoe politie en de betrokken hulpverlenende organisaties behoren.

Voor meer info of vragen hierover kan je contact opnemen met Commissaris Hilde Van De Vijver via 052/257101 of info@pzhammewaasmunster.be.

Labels