Buurtinformatienetwerken in Hamme en Waasmunster

Wat is een BIN?

Bin staat letterlijk voor Buurt Informatie Netwerk. Het is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers (of een specifieke doelgroep zoals winkeliers, bedrijven) en de lokale politie in samenwerking met de lokale overheid in een afgelijnd gebied (dorpskern, woonwijk, winkelstraat).

De doelstelling van een BIN is het verhogen van het veiligheidsgevoel, het sociaal buurtgevoel bevorderen, het verspreiden van de preventiegedachte en het verhogen van de oplossingsgraad van criminele feiten of met andere woorden: de daders vatten.
Dit door wederzijds informatie uit te wisselen tussen de politie en de BIN-leden via een afgesproken communicatieplan. Bovendien kunnen er ook preventietips worden verspreid via een BIN-krant of via mail.
Een BIN is geen burgerwacht en voert bijgevolg geen patrouilles uit! BIN-leden kunnen geen politionele taken op zich nemen of optreden in naam van de politie.
Verspreiden van info via een BIN gebeurt enkel binnen het wettelijk kader. Dit wil zeggen dat er rekening moet gehouden worden met de wet op de privacy en het beroepsgeheim van de politiediensten. Er wordt een huishoudelijk reglement ondertekend door alle aangesloten leden met hierin de afspraken tussen de coördinator en de burgers (leden) in een BIN.
In België werden in 2013 meer dan 600 geregistreerde BIN's geteld.

De politie wordt in een BIN vertegenwoordigd door een gemandateerde politiebeambte. In onze zone is dit Hoofdinspecteur Tom De Beer.

Zichtbaarheid:

Je kan een BIN herkennen aan de verkeersborden met het BIN-logo geplaatst aan de in- en toegangswegen van de wijk of straat. Ieder BIN-lid krijgt een sticker met BIN-logo om aan de brievenbus of voordeur van de woning of winkel te bevestigen. Ook de voertuigen van de BIN-leden worden voorzien van een BIN-sticker zodat politiediensten onmiddellijk kunnen uitmaken of het voertuig thuishoort in de buurt of niet.


Hoe werkt een BIN:

Er gebeurt een melding door burgers via 101 of 112. Dit kan aan de hand van de steekkaart die ieder BIN-lid ontvangt. Hierop staan alle nuttige nummers en de criteria waaraan een melding van verdacht voertuig of verdachte handeling best voldoet. De melding wordt geanalyseerd door het Communicatie- en Informatiecentrum Oost-Vlaanderen in Gent. Indien nodig wordt er een politieploeg ter plaatse gestuurd. Het communicatie- en informatiecentrum kan zien welke politiepatrouille beschikbaar is. Dit kan eventueel zelfs een politiepatrouille van een naburige politiezone zijn.
De politiepatrouille die ter plaatse komt, analyseert de situatie en beslist over het opstarten van het BIN.
Wanneer het diensthoofd beslist dat het wenselijk is het BIN op te starten wordt er een telefonisch ingesproken bericht gestuurd naar alle aangesloten BIN-leden via de BIN-foon. In deze boodschap kan bijvoorbeeld een omschrijving gegeven worden van het verdachte voertuig of personen, de te nemen maatregelen,… De BIN-leden dienen hun verlichting aan te steken om mogelijke daders af te schrikken (massaal effect) en blijven waakzaam in de woning. Bij bijkomende info in verband met de melding dienen ze dit door te geven via 101 of 112.
Het is de bedoeling om zoveel mogelijk leden van een wijk of buurt aan te sluiten bij het BIN om een zo alert mogelijke wijk te verkrijgen (afschrikeffect naar daders).

Goed melden:

De politiecentrale is 7 op 7 en 24 op 24u beschikbaar! Bel dus naar 101 of 112 voor een melding. Door goede en nuttige meldingen kan de burger de politiediensten helpen misdrijven te voorkomen en op te lossen. BIN of geen BIN, wees steeds waakzaam en alert voor verdachte voertuigen en handelingen. U hoeft zeker geen drempelvrees te hebben om iets verdachts te melden. Liever een melding teveel dan achteraf vast te stellen dat er een feit gepleegd is in uw buurt. Wanneer u een melding doet, zullen uw gegevens gevraagd worden zodat men u, indien dat noodzakelijk zou zijn, opnieuw kan contacteren.

Noodzaak van een BIN?

In de zomermaanden van 2012 was er een duidelijke stijging van inbraken in Waasmunster. In 2013 was er een inbrakengolf in het najaar, vooral op de Heide in Waasmunster. In het hele gerechtelijk arrondissement Dendermonde heeft men te kampen met een stijging van inbraken.

In Hamme en Waasmunster:

In Waasmunster is momenteel het BIN "Vekuwe" operationeel. Dit staat voor Van Eyckpark-KUilstraat-WEverstraat. Er zijn 65 aangesloten leden van de 80 huizen/gezinnen in de wijk. Ook in enkele andere delen van de wijk "Heide" in Waasmunster is er momenteel interesse voor oprichting van een BIN.
In Hamme is er een BIN-I. Dit staat voor Buurt Informatie Netwerk-Industriezone. Deze BIN-I situeert zich in het industrieterrein "Zwaarveld", "Zonneke" en een deel van de Dendermondse steenweg. Dit initiatief wordt ondersteund door de lokale dienst economie en door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschapij (POM). Er zijn momenteel 26 bedrijven aangesloten.

Labels