logo mega

MEGA (Mijn Eigen Goed Antwoord)

M.E.G.A. – project

Het letterwoord MEGA staat voor ‘Mijn Eigen Goed Antwoord’. Het is een preventieprogramma op maat voor leerlingen van het 6e leerjaar lager onderwijs. Het project vindt zijn oorsprong in het DARE-project van de Verenigde Staten. In België is het verder ontwikkeld door een brede groep deskundigen uit onderwijs, leerlingenbegeleiding, politie, jeugdhulp, gezondheidszorg. MEGA stimuleert de motivatie in het maken van gezonde keuzes, het verhogen van het competentiegevoel en het stimuleren van verbondenheid met elkaar en met een zinvol gezond perspectief. 

Het is zinvol expliciet aan sociale vaardigheden, waarden en attitudes te werken op jonge leeftijd, wanneer deze zich volop aan het vormen zijn en gedragspatronen worden opgebouwd.  

De ambitie van het MEGA-project is kinderen uit te nodigen om samen na te denken over een positief alternatief voor zichzelf en voor de anderen om vervolgens te kijken hoe ze daar zelf en met elkaar een steentje aan kunnen bijdragen. Het doel op lange termijn is jongeren in staat stellen op elk vlak gezonde beslissingen te nemen, dus ook in verband met risicogedrag, genotmiddelen, omgaan met informatie via het internet, sociale druk etc... 

Verloop 

Er worden 10 lessen gegeven waarvan 3 door een MEGA-agent van PZ Lokeren. Tijdens de lessen komen volgende onderwerpen naar voor:   

  • veiligheid (zowel algemeen als online) 
  • gebruik en misbruik van verdovende middelen
  • houding met betrekking tot (groeps)druk
  • zelfbeeld
  • assertiviteit
  • stressbeheer
  • oplossen van misverstanden en ruzies
  • invloed van de media
  • het nemen van risico's en het zoeken naar alternatieve oplossingen

 

Het project wordt afgesloten met een MEGA-fuif uitsluitend voor de leerlingen zelf. De bedoeling hiervan is de kinderen te laten ervaren dat men ook in staat is plezier te maken en zich goed in hun vel te voelen zonder dat daarvoor verslavende genotsmiddelen nodig zijn.

De MEGA- fuif gaat door in het Sport- en Jeugdcentrum, Sportlaan 2 te Lokeren en dit op donderdagavond voor de Paasvakantie. Tegelijkertijd gaat er een infoavond door in samenwerking met drugpunt Lokeren en het centrum geestelijke gezondheidszorg waaraan ouders kunnen deelnemen inzake het thema tieners en genotsmiddelen.

Partnerschap

Een project draait niet zonder de steun en de medewerking van partners welke eensgezind achter het doel staan. Het partnerschap staat borg voor gelijkwaardigheid, gelijke verantwoordelijkheid en gelijke inspraak. In Lokeren is het MEGA -project een samenwerkingsverband tussen volgende actoren:

  • Lokale Politie Lokeren
  • Lokerse basisscholen
  • Stadbestuur Lokeren
  • Rotary Club Lokeren

Het MEGA-project is in Lokeren in 2000-2001 gestart met 9 klassen in 5 scholen. Ondertussen nemen alle basisscholen van Lokeren deel aan het project. 


Het MEGA-team van de politiezone Lokeren bestaat uit 6 MEGA-agenten: 

PIETERS Jonathan, Hoofdinspecteur 

WIELANDT Jonathan, Inspecteur 

MAES Benny, Inspecteur

VERCAUTEREN Benny, Inspecteur

DE PAUW Nika, Inspecteur

VAN EXTERGEM Lien, Inspecteur

Meer weten over dit project ? Aarzel niet en neem contact op met ons op het nummer

09/340.94.99 en vraag naar één van onze MEGA-agenten.

Mail coördinator Pieters Jonathan: Jonathan.pieters@police.belgium.eu