Winterweer: 4 tips bij sneeuw en ijzel op de baan

Met temperaturen onder nul bestaat het risico op sneeuw en ijzel op het wegdek. Wij geven alvast enkele tips om je zo veilig mogelijk in het verkeer te begeven bij vrieskou.

ijs

Je voorruit ijsvrij maken:

Zorg ervoor dat je voor vertrek je voorruit volledig hebt ontdooid. Rijden met een ijslaag op je voorruit beperkt je gezichtsveld en vormt een gevaar in het verkeer. Bovendien kan het leiden tot een boete.

Raadpleeg het weerbericht:

Het KMI geeft regelmatig waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden. Het is dus belangrijk hiermee rekening te houden voordat je de weg op gaat.

Verander je rijstijl:

Zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand houdt tot je voorligger, vooral omdat wegen vochtig zijn en de remafstand toeneemt bij gladheid. Vermijd ook bruuske manoeuvres, aangezien deze vaak leiden tot slipgevaar. Daarnaast wordt het gebruik van cruisecontrol op gladde wegen afgeraden. Wees extra voorzichtig bij open ruimtes en bruggen waar de kans op ijsplekken groter is.

Controleer de technische staat van je voertuig:

De batterij, het ontstekingsmechanisme en de elektrische voeding zijn zeer gevoelig voor koude temperaturen, controleer ze daarom geregeld. Vergeet ook niet het vloeistofniveau van je antivries en de kwaliteit van de ruitenwisserbladen te inspecteren.

Labels