Resultaten controleactie: afleiding achter het stuur 10 en 11 oktober 2022.

Op 10 en 11 oktober vond de controleactie: 'afleiding achter het stuur' plaats in onze zone. In deze blogpost kan je de uitgebreide resultaten lezen. 

resultaten

Afleiding achter het stuur is een ernstige overtreding, omdat je daarmee andere weggebruikers direct in gevaar kunt brengen. Overtredingen worden dan ook zwaar beboet of bestraft. Het doel van deze actie was om de veiligheid op de weg te vergroten en het bewustzijn van de gevaren van afleiding tijdens het rijden te vergroten. Hieronder vind je de resultaten van de actie:

Capaciteit: 44 uren

Gedurende 44 uren werden bestuurders in onze zone gecontroleerd en beboet voor verschillende inbreuken met betrekking tot afleiding (en veiligheid) op de weg.

Gebruik van de gsm achter het stuur: 25 processen-verbaal/onmiddellijke inningen (PV's/OI's)

In 25 gevallen werd een PV of OI uitgeschreven voor het gebruik van een gsm achter het stuur. In drie van deze gevallen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken door de dienstdoende parketmagistraat. 

  • Bij twee professionele bestuurders werd het rijbewijs direct ingetrokken voor 15 dagen. Bij één van hen bleek ook dat de geldigheid van de medische keuring was verlopen. Ook waren er twee recidivisten (herhaaldelijke betrokken); één van hen kreeg eveneens een rijontzegging van 15 dagen, terwijl in het tweede geval het rijbewijs niet onmiddellijk kon worden ingetrokken, en er een bijkomende inbreuk "geen rijbewijs bij hebben" zal worden vastgesteld.

  • Twee beginnende bestuurders werden aangesproken en kregen een proces-verbaal.

Overtredingen in verband met het niet dragen van de veiligheidsgordel: 2 gevallen

Twee bestuurders werden aangehouden omdat ze hun veiligheidsgordel niet droegen.

  • Eén van hen werd ook beboet voor rijden onder invloed van alcohol, met een ademanalyse die een resultaat van 0,41 mg/l uitgeademde alveolaire lucht aantoonde. Hierbij werd een rijverbod van 6 uur opgelegd.
  • Eén bestuurder werd beboet vanwege technische gebreken aan zijn voertuig. Diverse tuninginbreuken werden vastgesteld, waaronder problemen met de ophanging (airride) en een onjuiste bandenmaat. Het voertuig werd administratief in beslag genomen en moet worden voorgebracht voor een verplichte technische keuring.

Deze resultaten benadrukken de ernst van afleiding achter het stuur en de noodzaak om bewust en verantwoordelijk te rijden. Voor meer informatie over afleiding achter het stuur, kun je terecht op veiligverkeer.be.

Dank aan ons verkeersteam voor de uitvoering en collega Bart Decoene voor de rapportage.

Labels