Over Ons: Team Wijkwerking

Deze maand stellen we ons team wijkwerking voor. Kom in dit interview met wijkinspecteur Pascal meer te weten over deze belangrijke rol binnen onze politiezone. 

wijkwerking

Foto: HINP Philip Broodcoorens, ECP Gunther Van Steenberge, HINP Tim De Brouwer, CP Peter Souffriau, HINP Dries Van den Bossche.

Dag Pascal, jij bent lid van het team wijkwerking. Wat houdt dat nu juist in? 

Hallo, dat klopt! Als wijkinspecteur heb je eigenlijk twee belangrijke taken. De eerste taak houdt in dat je mee zorgt voor de veiligheid binnen je wijk(en). De term veiligheid is ruim te interpreteren en omvat veel aspecten. Een tweede niet-te-onderschatten taak is dat je ook hét aanspreekpunt bent voor de aan jouw toegewezen wijk(en) in de politiezone. Als wijkinspecteur sta je dus altijd zeer dicht bij de bevolking. 

Dat lijkt me inderdaad een zeer belangrijke taak. Hoe bewaren jullie zoal de veiligheid in de aan jullie toegewezen wijk(en)? 

Als wijkinspecteurs zijn we meestal alleen op pad. Stellen we onregelmatigheden vast, dan melden we die aan de verantwoordelijke diensten. Als we bijvoorbeeld een wegdek in zeer slechte staat aantreffen, stellen wij onmiddellijk de stad en/of gemeentediensten in kennis zodat er een snel herstel kan gebeuren. In écht dringende situaties doen we beroep op de collega’s van de interventiedienst. Ik denk bijvoorbeeld aan de bijstand die we bieden aan deurwaarders en waarbij er wel eens moeilijkheden ontstaan tussen de belanghebbenden en de deurwaarder zelf. Op dat moment vragen we bijstand van een interventieteam.  

Daarnaast houden we een oogje in het zeil bij lokale evenementen zoals  wielerwedstijden, de jaarlijks terugkerende fabriek-concerten, enz.…. 

 Je vermeldde daarnet dat je als wijkinspecteur een aanspreekpunt bent voor de bewoners, met wat kunnen inwoners van je wijk(en) zoal bij jou terecht? 

Eigenlijk alles wat verdacht lijkt of verdacht is kan bij ons gemeld worden en krijgt onze volle aandacht. Denk hierbij aan diefstal, overlast, gevaarlijke situaties, enzovoort. Daarnaast kan je ook bij ons terecht voor de meest voorkomende maatschappelijke problemen. Wij staan je graag bij en helpen je in contact te komen met andere diensten van het korps, de gemeente of het stadsbestuur. 

De verkeersdienst kan bijvoorbeeld een advies geven in geval er zich in een bepaalde straat of wijk een aanhoudend parkeerprobleem voordoet. Samen met verschillende partners wordt dan gezocht naar een gezamenlijk aanvaardbaar alternatief. 

Kan je een voorbeeld geven waarin je je taak als aanspreekpunt uitvoerde? 

Zeker! Onlangs ben ik op bezoek gegaan bij enkele nieuwe inwoners in de wijk.  Zij konden met al hun vragen bij mij terecht en ik informeerde hen over de werking van de wijk en stelde hun woonplaats vast. Ook ben ik ingeschakeld om toezicht te houden op een huis van een koppel dat voor lange tijd afwezig zal zijn. 

Wat vind je zo leuk aan deze job? 

Het contact met de burger doet heel veel. Als wijkinspecteur leef je echt mee met je wijk en dat maakt de job heel speciaal en bevredigend.  Ook de veelzijdigheid van de job spreekt aan. De taken zijn heel divers!  

Hoe kan je weten wie jouw wijkinspecteur is? 

Op de website van je politiezone kan je je toegewezen wijkagent steeds opzoeken. Hier staan ook steeds contactgegevens bij. Verder is een wijkinspecteur altijd in politie-uniform en is hij of zij vaak te voet, met de fiets of met de bromfiets. Je kan bij twijfel ook steeds zijn of haar legimitatiebewijs opvragen. 

Handig! Heb je nog een boodschap voor de mensen die dit lezen? 

Je wijkinspecteur zal altijd je eerste aanspreekpunt blijven, twijfel als burger dan ook zeker niet om ons te contacteren!  

Dankjewel voor je tijd, Pascal! 

 

Zie jij een job als wijkinspecteur zitten? Ga dan snel naar Jobpol.be en bekijk de mogelijkheden! 

Wil je meer lezen over taakbeschrijving van een wijkagent? Lees dan hier verder. 

Labels