Over Ons: Team Lokale Recherche Dienst (LRD)

In maart 2021 vervoegde onze collega Dimitri ons korps als rechercheur. Voorheen was hij reeds werkzaam bij de recherche van Brussel Hoofdstad-Elsene. Wat houdt een functie als rechercheur bij de lokale politie nu eigenlijk in? Wij stelden Dimitri enkele vragen!

LRDBLOG

Dag Dimitri, jij bent rechercheur maar maakt ook deel uit van het team ‘lokale recherche dienst (LRD)’ in onze politiezone. Wie zit er allemaal in zo een team?

"Ons team bestaat momenteel uit één officier-coördinator, één hoofdinspecteur teamchef, één hoofdinspecteur adj. teamchef, acht rechercheurs en één bediende."

Wat jullie taak als team recherche (LRD)?

"Als recherche voeren we tweedelijnspolitie opsporings-en gerechtelijke onderzoeken onder verantwoordelijkheid van de Procureur des Konings, de Arbeidsauditeur of de Onderzoeksrechter. Deze onderzoeken omvatten in de kern misdrijven oplossen, verdachten identificeren, verdachten vatten én ter beschikking te stellen van gerechtelijke overheden." 

Wie is jullie opdrachtgever?

"We kunnen opdrachten krijgen van de instanties die ik zojuist benoemd heb maar we kunnen ook op eigen initiatief een verder onderzoek starten op basis van informatie, vaststellingen of aangiften die we krijgen van de wijkwerking, interventiediensten of het onthaal." 

Interessant! Gaat het dan om onderzoek rond zaken die zich enkel in onze politiezone voordoen? 

"Nee, in tegenstelling tot wat de naam ‘lokale recherche’ laat vermoeden, beperken onze onderzoekstaken zich niet alleen tot de omschrijving van onze eigen politiezone maar kunnen ze overal in het land plaatsvinden. Uitzonderlijk is de LRD ook buiten de landsgrenzen actief!"

Hoe wordt bepaald welke opdracht jullie dienen uit te voeren?

"Wel, in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen bestaat er een protocol recherchemanagement. In dit protocol worden de verschillende criminaliteitsvormen opgedeeld in acht domeinen: agressie, drugs en hormonen, ecofin, eigendommen, informaticacriminaliteit, mensenhandel en -smokkel, milieu en terrorisme. Elk domein is verder onderverdeeld in een aantal categorieën. Zo vallen onder andere moord of doodslag, slagen en verwondingen en brandstichting onder het domein agressie. Per categorie is dan bepaald welke onderzoeksdienst belast wordt met verder onderzoek, zijnde lokaal of federaal." 

Wat is het grootste verschil tussen federale en lokale recherche?

"De taakverdeling tussen de federale gerechtelijke politie (FGP) en de lokale recherche is de afgelopen paar decennia grondig gewijzigd waardoor de lokale recherche steeds meer uitdagende, geografische gespreide en langdurige projecten krijgt. Als kleine lokale recherche is er vaak onvoldoende mogelijkheid om voor elk van de acht domeinen gespecialiseerd personeel te voorzien. Alle rechercheurs dienen bij gevolg voldoende vertrouwd te zijn met het bijzonder breed gamma van gerechtelijke taken die moeten uitgevoerd worden." 

Kan je hier een voorbeeld van geven?

"Telefonie- en informaticaonderzoek zijn bijvoorbeeld geen exclusieve specialisatie van één of een paar rechercheurs, maar een genuanceerde specialisatie waarover iedere medewerker moet beschikken. Veel genuanceerde specialisaties leren en toepassen vergt ontegensprekelijk meer energie van de onderzoekers, maar het maakt de inhoud van de job zeer boeiend door de diversiteit aan taken die je toebedeeld worden (lacht)."

Dat is waar! Wat wil je zeggen tegen mensen die misschien (later) ook bij de lokale recherche willen werken?

"Een job als rechercheur bij een lokale politiedienst is zeer gevarieerd en uitdagend. Als je de opleiding tot rechercheur wilt volgen krijg je ook de mogelijkheid om je bijkomend verder te ontwikkelen in onderzoeksdomeinen die het dichtst bij je interesses aansluiten! Ik zou je zeker verdiepen in de opleiding en job mocht je geïnteresseerd zijn in dit onderzoeksdomein."  (Lees meer over opleidingen bij de politie hier of op jobpol.be)

Als laatste vroeg ik mij nog af of er altijd iemand van de recherche aanwezig is op de politiepost?

"Jazeker, om dringende onderzoeken onmiddellijk te kunnen uitvoeren of steun aan andere diensten te leveren zijn permanent twee leden van de lokale recherche bereikbaar en herroepbaar. Ze worden ingezet in opdracht van de officier met wacht."  

Dan wil ik jou bedanken voor alle informatie en je nog veel succes wensen met je verdere loopbaan als rechercheur, Dimitri!

Alle informatie over de lokale recherche dienst kan je hier raadplegen.

 

Labels