Over ons: Interview met onze nieuwste leden over hun ervaring binnen de politiezone

Vraag jij je weleens af hoe de job eruitziet als nieuwe collega bij ons inspecteursteam? Onze collega's Cloë Depoorter en Jorne Libbrecht bieden een inkijk in hoe zij de eerste maanden van hun tewerkstelling hebben ervaren.

nieuwe leden

Op 1 juni 2023 namen Cloë Depoorter en Jorne Libbrecht hun intrede in het interventieteam (D en C) van onze zone. Sindsdien hebben ze een breed scala aan ervaringen opgedaan binnen de diverse en dynamische omgeving die de politiezone te bieden heeft. In dit interview delen Cloë en Jorne hun eerste indrukken, uitdagingen, positieve ervaringen, en geven ze waardevolle inzichten over het politiewerk en hun integratie in het team. Laten we meer te weten komen over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling sinds ze zijn toegetreden tot het korps.

Dag Cloë en Jorne, bedankt voor jullie interesse in dit interview. Jullie zijn nu enkele maanden actief in ons korps. Hoe zou je je algemene werkervaring tot nu toe beschrijven?

Cloë: Goed, het is aangenaam druk. Er is een grote diversiteit aan tussenkomsten.

Jorne: Ja, klopt, ook goed! Onze zone is een combinatie van een stedelijke omgeving en landelijke gemeentes en heeft een groot en divers aanbod van tussenkomsten.

Cloë: Dat is waar. In grotere zones leeft het idee dat het in kleinere zones zoals Zottegem nogal saai kan zijn, maar het tegendeel is waar. Ik kom van PZ Brugge maar het is hier verhoudingsgewijs niet minder druk dan in Brugge. Het is een verkeerd beeld dat veel mensen hebben van een kleinere zone.

Jorne: Daarnaast is de werksfeer tussen de collega’s goed en de contacten met onze teamchefs verlopen heel soepel.

Fijn om te horen. Jullie zijn direct aan de slag gegaan. Wat zijn volgens jullie enkele positieve aspecten van het politiewerk?

Jorne: Op bepaalde momenten kan je een positieve invloed hebben op mensen die een bepaald probleem hebben. Je kan echt een verschil maken…

Cloë: …Oh ja, je komt altijd in een negatieve context toe bij de mensen. Maar soms kan je aanwezigheid al voldoende zijn om de interventie met een positief gevoel te eindigen.

Zijn er ook dingen die jullie minder fijn vinden?

Jorne: De soloploegen, we zijn echt geen fan om alleen te werken. En dat is een moeilijk gegeven. Sommige interventies kunnen simpel lijken maar helemaal anders uitdraaien. Bijvoorbeeld, geluidsoverlast lijkt gemakkelijk, maar je weet nooit wat je daar tegenkomt.

Cloë: Zo snel mogelijk af van de soloploegen. Ook de ICT-problemen zijn iets waaraan gewerkt kan worden (lacht).

Zeker als nieuwkomer kan dit uitdagend zijn inderdaad. Wat heeft jullie al het meest verrast gedurende je eerste werkervaringen?

Jorne: Hoe moeilijk het politiewerk kan zijn, je moet echt heel veel kennen op het terrein. Ik heb de opleiding beëindigd eind juni maar door hier te starten, besef ik dat je nog maar weinig weet en veel te leren hebt.

Cloë: Mij heeft het dan weer verrast dat in de korte periode dat we hier werken, we de vaste klanten zeer snel leren kennen. Het zijn vaak dezelfde personen die in beeld komen.

Dat snap ik. Kunnen jullie beschrijven hoe jullie intrede en eerste werkdagen verliepen?

Jorne: We zijn goed ontvangen binnen het team. Binnen interventie werk je eigenlijk ook met iedereen samen.

Cloë: Het is inderdaad een goede groep die ons ondersteunt. Ik krijg bijvoorbeeld vaak nog een PV terug van mijn teamchef. In mijn vorige PZ werd er niet van ons verwacht dat we de koppelingen in ISLP leggen. En hier wel. Dus daar word ik wel op aangesproken.

Goede ondersteuning is inderdaad belangrijk. Hoe is de dynamiek verder in jullie team?

Cloë: Ik vind het zeer aangenaam om in team D te zitten, ik voel er mij heel goed. Ik kan bij iedereen terecht voor vragen.

Jorne: Ik was ook goed ontvangen! Er wordt ook af en toe eens iets gedaan na het werk en ik was daar ook onmiddellijk voor uitgenodigd. Op die manier verliep de integratie in team C zeer gemakkelijk.

Jullie zijn duidelijk warm ontvangen in het interventieteam. Kan je een voorbeeld geven van een uitdagende situatie die jullie zijn tegengekomen met het team?

Jorne: Bij die melding van geluidsoverlast meldde een bovenbuur dat iemand te veel lawaai maakt. Maar uiteindelijk bleek dat veel ernstiger te zijn. En daar waren we niet echt op voorbereid.

Cloë: Ja, klopt! Het uitdagende is soms dat een melding zeer kort is maar uiteindelijk weet je niet altijd goed waar je terecht gaat komen.

Wat zijn enkele belangrijke lessen die jullie hebben geleerd tijdens de initiële periode als politiemedewerker?

Cloë: Proberen te allen tijde rustig te blijven in elke situatie. En zorgen dat je geen tunnelvisie hebt. Soms creëer je al een beeld in je hoofd op voorhand, wat dan uiteindelijk niet altijd juist blijkt te zijn.

Jorne: Voor mij is het geen vooroordelen hebben. Een open vizier houden. Soms heeft iemand al veel op zijn kerfstok, maar blijkt dat niet relevant in een bepaalde tussenkomst.

Hoe hebben jullie jullie voorbereid op de verantwoordelijkheden van het politiewerk voordat je aan je dienst begon? Zijn er bepaalde vaardigheden of kennis die je hebt moeten ontwikkelen?

Jorne: Nee, eigenlijk niet. Het is vooral aan de selectiecommissie om te bepalen of je over bepaalde vaardigheden beschikt die nodig zijn om een goede politieman of -vrouw te zijn. Natuurlijk moet je wel je politieopleiding afgemaakt hebben vooraleer je kan starten als werknemer.

Cloë: Inderdaad! Levenservaring is ook een belangrijk onderdeel.

En als laatste, wat zou je als tip geven aan nieuwe/aspirerende leden van ons politiekorps?

Jorne: Durf vragen te stellen en fouten te maken, want zo leer je pas echt de job. Na interventies, bespreek met collega’s hoe je een interventie hebt aangepakt en waar er verbetering kan zijn. Dus aan zelfreflectie doen.

Cloë: Zoveel mogelijk actief aanwezig zijn op het terrein, want het is pas daar dat je het echt leert. Achteraf kan je dan nog alles op papier zetten.

Cloë en Jorne, ik wil jullie heel erg bedankten voor dit interview en om ons een blik te gunnen in het leven van een startende collega Interventie in ons korps. Wij wensen jullie alle succes en een mooie loopbaan tegemoet.

 

Wil jij meer weten over het politiewerk in onze zone? Neem dan zeker een kijkje op onze opleidings- en jobpagina en kijk op jobpol.be voor alle info over opleidingen en vacatures.

Heb je een vraag over het werken bij de politie? Stuur deze naar ons via het contactformulier.

Volg ons op  Facebook en Instagram voor meer posts rond onze politiezone.

Met dank aan Joke De Geyter en Peter Souffriau voor hun medewerking aan dit interview.

Labels