Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar - nietsvermoedend - te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De slachtoffers worden vaak met een e-mail naar deze valse website gelokt met daarin een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd "de inloggegevens te controleren".

Hoe herken je een 'phishing' bericht? klik hier

Ben je slachtoffer van phishing?

  • Neem onmiddellijk contact op met je bank en laat je rekening en online bankaccount blokkeren. De meeste banken hebben een speciaal telefoonnummer dat de klok rond bereikbaar is om fraude te melden.
  • Doe aangifte bij de politie. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres.
  • Ter info kan u ook meldpunt verwittigen. Let wel op: dit is louter informatief en vervangt dus geenszins de aangifte bij de politie!

Indien je geen schade hebt geleden, maar je wil de poging tot oplichting toch melden, dan kan dat uiteraard ook bij de politie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde via het contactformulier of telefonisch via 054 430 430.