Een Bzzz... verhaal over een vlijtige bij ๐Ÿ

๐Ÿ ๐„๐ž๐ง ๐๐ณ๐ณ๐ณ... ๐ฏ๐ž๐ซ๐ก๐š๐š๐ฅ over een vlijtige bij!

๐Ÿฏ De eerste Aziatische hoornaar dook in Belgiรซ op in 2016. Sindsdien breidt de soort snel uit. Deze wesp komt uit Zuidoost-China. Ze heeft het gemunt op (honing)bijen en andere insecten en wordt beschouwd als een bedreiging voor inheemse soorten. In Belgiรซ wordt ze gemonitord. De populatie wordt beheerd door nesten te verdelgen.

๐Ÿ‘€ Eรฉn van onze buurtinspecteurs (een vlijtige bij! ๐Ÿ˜‰) spotte tijdens een wandeling door haar wijk zo'n nest...

Nest Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is zo'n 15 jaar geleden aangekomen in Europa, in de buurt van Bordeaux in Frankrijk, waarschijnlijk met een lading planten vanuit China. Sindsdien wordt de exotische wespensoort in ons land steeds vaker gezien. In 2017 zijn er 8 nesten gevonden en verwijderd. Vorig jaar werden er al 61 nesten gevonden, een explosieve toename. De hoornaar komt intussen in alle provincies voor en we gaan hem in de toekomst meer en meer zien.

Dat is slecht nieuws voor de bijen en andere bestuivers... De Aziatische hoornaar jaagt immers in groep op bijenkasten, vangt bijen en peuzelt ze op. Hij kan een echte ravage aanrichten in bijenkasten!

Eรฉn van onze buurtinspecteurs (een vlijtige bij! ๐Ÿ˜‰) spotte tijdens een wandeling door haar wijk zo'n nest heel hoog in een kerselaar naast een voetweg. Ze ging direct over tot actie en contacteerde de bevoegde instanties die snel langskwamen om het nest te verdelgen.

Zelf ergens dergelijk nest gespot?

Wetenschappers roepen de hulp in van iedereen om uit te kijken naar de Aziatische hoornaar en om waarnemingen te melden op de website Vespa-WatchProbeer zelf nooit om het nest te verwijderen! Meld dit via https://vespawatch.be/ ๐Ÿ‘‰ De meldingen worden gecontroleerd en doorgestuurd naar de lokale brandweer. Een gespecialiseerd team van de brandweer zal het nest dan vernietigen.

๐Ÿฅฐ๐Ÿ๐Ÿ ๐„๐ง ๐๐ž ๐๐ณ๐ณ๐ณ... ๐›๐ข๐ฃ๐ญ๐ฃ๐ž๐ฌ? ๐ƒ๐ข๐ž ๐ฅ๐ž๐ž๐Ÿ๐๐ž๐ง ๐ง๐จ๐  ๐ฅ๐š๐ง๐  ๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ฅ๐ฎ๐ค๐ค๐ข๐ !

Labels