Veilig op vakantie met je smartphone!

Je smartphone is je bondgenoot op vakantie: reisroute, reisgids, camera en verbinding met familie en vrienden. Het zou zonde zijn om het doelwit te zijn van cybercriminelen. Hier is wat advies over hoe je je vakantie in alle gemoedsrust kunt doorbrengen.

Veilig op vakantie

Je smartphone bijwerken
Een apparaat met alle recente updates is veel beter beschermd tegen cyberaanvallen. Zorg er dus voor dat alle apparaat- en applicatie-updates voltooid zijn voordat je op vakantie gaat.

Sterke toegangscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning
Kies een code van minstens 6 cijfers om toegang te krijgen tot je apparaat. Dit is beter dan een "patroon" omdat dit soms zichtbaar blijft op het scherm, vooral als je net zonnebrandcrème hebt gebruikt. Je vingerafdruk of gezichtsherkenning is ook een goede manier om de toegang tot je smartphone te beveiligen.
Je kunt ook de automatische vergrendeling van je smartphone activeren als hij bijvoorbeeld een minuut inactief is.

Het 4G/5G-netwerk is veiliger
Op vakantie is het altijd veiliger om het 4G/5G-netwerk te gebruiken. Controleer de voorwaarden van je mobiele abonnement. Als je niet extra hoeft te betalen voor je mobiele data kun je het beste je abonnement gebruiken. Als je genoeg data hebt en geen lange films gaat kijken kun je je mobiele telefoon ook gebruiken als hotspot voor je laptop of tablet.

Pas op voor open netwerken of "FREE WIFI SPOT" waarachter cybercriminelen zich kunnen verschuilen. Ze kunnen niet alleen gevoelige gegevens stelen (wachtwoorden en toegangscodes), maar ook je apparaten infecteren of zelfs de controle overnemen door kwaadaardige software (malware) te injecteren.

  • Voer liever geen banktransacties of andere belangrijke handelingen uit via een openbaar WiFi-netwerk

  • Maak geen accounts aan waarvoor je een wachtwoord moet invoeren. Iemand kan het lezen en erachter komen. Dit is ook de reden waarom je geen nieuwe applicaties moet installeren

  • Geen behoefte om te surfen of berichten te versturen? Verlaat het WiFi-netwerk. Zo sluit je de deur voor criminelen. Zorg ervoor dat je apparaat niet automatisch naar een WiFi-netwerk zoekt of er automatisch verbinding mee maakt. Je batterij zal je dankbaar zijn!

Alleen toepassingen uit officiële app stores
Installeer alleen applicaties van een betrouwbare winkel (Google Play of App Store) en een officiële leverancier. Beperk de toegang tot je applicaties tot wat strikt noodzakelijk is. Een reisgidsapplicatie hoeft bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot je contacten.

Regelmatige back-ups
Het laatste wat je wilt is je vakantiefoto's of contacten kwijtraken. Maak daarom regelmatig back-ups (in de Cloud of op een externe harde schijf) van de gegevens op je smartphone.

FIJNE VAKANTIE!

Bron: Veilig op vakantie met je smartphone (secunews.be)

Labels