Beloof niet te gsm'en als je rijdt!

De smartphone achter het stuur gebruiken: we weten allemaal dat het gevaarlijk is, maar toch doen we het massaal. Soms gaat het maar over een paar seconden, maar die kunnen dus dodelijk zijn! Maar liefst 2 op de 3 Vlaamse automobilisten geven toe dat ze tijdens het rijden wel eens berichtjes lezen/verzenden of bellen met de gsm in de hand. 1 op de 6 doet dat zelfs zeer regelmatig. Ben jij ook verslaafd aan je smartphone... in je wagen?

Je moet zelf ook eens de test doen als je nog eens op de baan bent: aan gsm'ende automobilisten geen gebrek. Kinderen in de wagen of niet. Het doet er niet toe. En zeker aan een rood licht, checken we al snel even de gsm. Luttele seconden die ons rijgedrag beïnvloeden: je bent immers minder alert, je rijdt te snel, je slingert met de wagen over de weg. Gsm'en achter het stuur is duidelijk het nieuwe rijden onder invloed!

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) bevroeg onlangs 1.251 autobestuurders in Vlaanderen naar hun gsm- of smartphonegebruik in de wagen. De resultaten spreken voor zich:

  • 2 op de 3 Vlaamse autobestuurders (67%) hebben de voorbije maand wel eens de gsm in de hand gebruikt achter het stuur
  • 1 op de 2 (50%) heeft de voorbije maand wel eens handenvrij gebeld
  • Ongeveer 1 op de 6 (16%) gebruikt in minstens de helft van de ritten de gsm in de hand, dat is de groep met het hoogste risicoprofiel
  • Onder bestuurders tussen 26 en 35 jaar (35%), bedrijfswagenbestuurders (34%), zelfstandigen (32%) en bestuurders die meer dan 30.000 km per jaar afleggen (31%) zit ongeveer 1 op de 3 in de groep met het hoogste risicoprofiel

BELOOFD!-campagne

De VSV voert van 16 oktober tot 12 november 2017 een campagne langs de Vlaamse hoofdwegen: ˜Papa, mama of mijn lief heeft beloofd niet te gsm'en als hij/zij rijdt" en de baseline ˜Beloof het ook op BELOOFD.be". Hen beloven dat je voortaan niet meer zal sms'en, mailen, appen of bellen tijdens het rijden, is een sterk signaal en kan je helpen om de daad bij het woord te voegen.

Labels