Whaling in opmars !

'Whaling' (het Engelse woord voor walvisvangst) is een 'Cybercrime'-fenomeen waarbij een oplichter zich voordoet als een (voor jou) bekende persoon. De oplichter vraagt om even wat geld over te maken omdat hij/zij met een klein probleem zit en tijdelijk niet aan zijn/haar rekening kan. Uiteraard met de belofte om dit zo snel mogelijk terug te betalen (niet dus...!).

Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar waar deze voorheen hoofdzakelijk per mail gebeurde, zien we nu dat je ook via Facebook (Messenger) en zelfs via WhatsApp dergelijke frauduleuze berichten kan krijgen!

whaling

OPMARS door CORONA!

Whaling is een soort emotionele fraude waarbij oplichters misbruik maken van het gebrek aan fysieke contacten met vrienden of familie. De serieuze beperkingen in contacten door de maatregelen tegen het coronavirus, hebben geleid tot een opmars van dit type fraude.

OPLETTEN DUS!

Hoe is whaling mogelijk?

Het gaat steeds om een valse vraag om hulp die zogezegd van een vriend of familielid in nood komt. Het enige doel van de oplichters is om je zoveel mogelijk geld te laten overschrijven op hun rekening.

Hoe je zulke berichten kan ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebookaccount van jouw vriend(in) werd gehackt. Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan jou verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van jouw vriend(in). Gaat het om een Facebookaccount, dan krijg je in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Ben je al bevriend op Facebook, dan kan je dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is jouw telefoonnummer of de contactlijst van je vriend(in) in handen gevallen van fraudeurs en word je door een onbekend telefoonnummer benaderd.

MET EEN SMOES!

Meestal zegt de oplichter dan dat hij/zij een nieuw gsm-nummer heeft omdat om één of andere reden (gsm stuk, gsm in het water gevallen, ...) het oud nummer niet meer in gebruik is.

Whaling

Hoe herken je whaling?

  • Je ontvangt een bericht via een berichtenapp van iemand die je kent. Hoewel de profielfoto en de naam kloppen, meldt de app je toch dat het om een onbekend contact gaat. Negeer dat vriendschapsverzoek.
  • Je krijgt een bericht van een nummer dat je niet kent met een verzoek om geld.
  • Je kennis zit in de financiële problemen en vraagt je na een kort chatgesprek om geld over te schrijven naar een onbekend rekeningnummer.
  • Je zou het geld nog dezelfde dag moeten overschrijven naar een onbekend rekeningnummer. Het is volgens je kennis namelijk belangrijk om zo snel mogelijk over het geld te beschikken.
  • Je kennis meldt je dat de telefoon niet goed werkt, waardoor je niet kan bellen om het verhaal te controleren. Je kan dus enkel via de berichtenapp communiceren.
  • Het bankrekeningnummer waarnaar je het geld moet overschrijven, staat niet op naam van je familielid, vriend of kennis, maar op de naam van een derde.



Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk voel je het al in je onderbuik.... Ben jij echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zou raadplegen? En zou die dat dan niet via een andere manier doen? Herken je het taalgebruik?

Whaling

Wat te doen bij whaling?

Maak nooit zomaar geld over! Als je twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan eerst tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kan je het onbekende nummer bellen. Je merkt snel genoeg of je jouw vriend(in) aan de lijn hebt of niet. Je kan ook direct contact opnemen met de bekende. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat je van hem/haar hebt.

Meld een poging tot whaling altijd via Meldpunt Betaalde je toch? Contacteer zo snel mogelijk je bank om melding te maken van de feiten en doe aangifte bij je lokale politiezone.

bron: www.cybercrimeinfo.nl 

Labels