Wat is verdacht@safeonweb.be? En wat gebeurt er met jouw doorgestuurd bericht?

Verdacht@safeonweb.be is een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Het doel van verdacht@safeonweb.be is eenvoudig: internetgebruikers proberen te beschermen tegen cybercriminelen door alle verdachte links en bijlagen die ze ontvangen te laten blokkeren. Immers ... Door zo snel mogelijk verdachte links te blokkeren kunnen cybercriminelen minder slachtoffers maken.

verdacht@safeonweb.be

Elke dag ontvangt het CCB ongeveer 8.000 verdachte e-mails. In 2019 werden er 1.700.000 berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be en konden meer dan 4.000 verdachte websites geblokkeerd worden. De verdachte URL’s uit deze e-mails worden doorgestuurd naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites.

Als je een verdacht bericht doorstuurt, dan help je vooral de minder oplettende internetgebruiker. Wanneer die niet opmerkt dat een bericht verdacht is en toch op de link klikt, dan zal die de verdachte website niet meer kunnen bereiken.

Wanneer moet je berichten doorsturen? Verdachte berichten of sms'jes moet je zo snel mogelijk doorsturen. Hoe sneller, hoe minder slachtoffers. Gaat het om een sms'je, dan volstaat het om een screenshot te nemen en dit door te sturen. Geen zorgen ... Je loopt geen gevaar als je een verdacht bericht doorstuurt. Wees wel voorzichtig en klik zeker niet ongewild op een link of op een bijlage in een verdacht bericht.

Bron: www.safeonweb.be

Labels