Wat is een sterk wachtwoord?

Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media (Facebook, Instagram, X, ...) en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Want je wil voorkomen dat een vreemde je vakantiefoto’s bekijkt, je klantgegevens kopieert of via je smartphone je Instagram-vrienden een ongepast bericht stuurt. 

Maar wat is een sterk wachtwoord?

Sterk wachtwoord

Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke hacker. Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Kies een sterk wachtwoord.

STERK

Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door een computer.

Tips:

  • Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden.
  • Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter.
  • Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, een zin uit een liedje of een andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of te kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? 

    Hanteert de website een maximum aantal wachtwoordkarakters, dan kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het: LUdd6vB! Bij de tweede: Wieko10h?
  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord, want ook de website waar je je account hebt, kan gehackt worden, en internetcriminelen proberen een gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende internetdiensten. Krijgen criminelen één wachtwoord van jou in handen, dan hebben ze niet direct toegang tot al je accounts.
  • Wijzig je wachtwoord onmiddellijk als iemand (mogelijk) toegang heeft of toegang kan krijgen tot jouw account, bijvoorbeeld als je van anderen hoort dan ze vreemde berichtjes uit jouw naam krijgen. Verander je wachtwoord ook als de dienst waar je het account hebt, te maken heeft met een datalek. Daarmee voorkom je dat degene die toegang heeft gekregen tot de dienst ook jouw accountgegevens kan gebruiken. 
  • Vind je het best lastig om je wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager verzamelt al jouw wachtwoorden in een digitale kluis en beveiligt ze met een overkoepelend wachtwoord.  Het voordeel is dus dat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden om toegang te krijgen tot al je accounts.  
  • Bij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie. Dit is een extra veiligheidscontrole na een succesvolle wachtwoordinvoer. Het maakt gebruik van methoden waar alleen jij toegang tot hebt, zoals: e-mail, tekst, biometrie (bijv.: vingerafdruk, gezichtsherkenning), of een USB-beveiligingssleutel. 

ZWAK én dus snel gehackt:

  • Nienke1984 (als je partner of kind zo heet, kies geen wachtwoord met daarin persoonlijke informatie)
  • 123456
  • qwerty, azerty
  • welkom01
  • voetbal123 (of een ander bestaand woord uit het woordenboek met een paar cijfers erachter)

EXTRA TIP

Werk je belangrijkste wachtwoorden regelmatig bij. Wanneer je besluit om ze bij te werken, zorg er dan voor dat je ze ook echt verandert. Het is gevaarlijk om je wachtwoord hetzelfde te houden en slechts enkele karakters te wijzigen. Je moet je wachtwoorden met regelmatige tussenpozen veranderen, bijvoorbeeld elke maand.

Bron: https://veiliginternetten.nl

Labels