Waar rook is, is... een rookmelder!

Wist je dat.....

  • 3 op 10 Belgen geen enkele rookmelder in huis hebben!
  • 4 op 10 Belgen - die wel rookmelders hebben - deze niet onderhouden!
  • 1 op 20 Belgen rookmelders hebben die ouder zijn dan 10 jaar ( = niet meer of minder goed functioneren)

Aangezien de meeste slachtoffers in de eigen woning vallen en dan meestal nog ’s nachts, is het belangrijk om snel verwittigd te zijn wanneer in de woning een brand ontstaat. Als je slaapt, werken je zintuigen niet meer op dezelfde wijze. Zo ruik je niets als je slaapt maar werken je oren nog wel goed. En dat is goed om weten om een brand snel te ontdekken!

Uiterlijk op 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een branddetectiesysteem beschikken. De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont.

rookmelder

Elke rookmelder telt!

Het plaatsen van rookmelders en het uitwerken en bespreken van een vluchtplan, zorgen ervoor dat bewoners tijdig de woning kunnen verlaten wanneer er brand uitbreekt. Het belang hiervan mag dus niet onderschat worden.

Enkele nuttige tips

  • Plaats voldoende rookmelders;
  • Hang je rookmelders ook meteen op, ze werken enkel als ze aan het plafond hangen;
  • Test je rookmelders regelmatig en verwijder ook regelmatig het stof van de rookmelder. Vergeet deze ook niet te testen als je van een lange afwezigheid terugkeert;
  • Als een rookmelder meer dan 10 jaar ophangt, verwijder hem volledig en vervang hem door een rookmelder met een batterijlevensduur van 10 jaar. Dat is niet alleen veel goedkoper maar je moet je 10 jaar lang geen zorgen maken over de batterij. De betrouwbaarheid van een optische rookmelder neemt immers af naarmate er zich inwendig meer stof en vuil kan ophopen (en dus naarmate deze ouder wordt).

Meer info? Ga naar de website van besafe.be of klik HIER

Labels