Verlies of diefstal van je gsm/smartphone! Wat nu?!

Heb je je hippe smartphone ergens op een tafel laten liggen of heeft er iemand z'n oog op laten vallen, dan komt je grootste angst uit: je smartphone is weg! Je hebt intussen al verhalen gehoord van mensen die hun smartphone hebben teruggevonden of getraceerd. Maar hoe deden ze dat?

Wat doe je vooraf?

Voorkomen zal altijd beter zijn dan genezen, dus laat je gsm nergens onbewaakt op tafel, in een tas of jas én laat hem best thuis op drukke festivals of concerten. Volg alvast volgende stappen om je te beschermen in geval van verlies of diefstal van je smartphone:

  • Papieren bijhouden

Sommige mensen doen dit bij al hun aankopen, anderen kost het de grootste moeite om alle belangrijke aankoopbewijzen bij te houden. Toch is je factuur of rekening het beste bewijs dat de smartphone in kwestie jouw eigendom is.

  • Paswoord instellen

Elke gsm of smartphone laat je toe om een (scherm)beveiliging (pin, paswoord of een pattern lock) te gebruiken die van toepassing is bij het inschakelen van het toestel of om het uit de stand-by modus te halen. Na enkele minuten inactiviteit of van zodra de batterij van een gestolen of verloren toestel leeg is, wordt de code gevraagd, ook al zit er geen simkaart in.

  • IMEI-nummer opschrijven

Het IMEI-nummer van je gsm of smartphone is de 'International Mobile Equipment Identity': een unieke code die jouw toestel identificeert. Geef je dit nummer door aan je mobiele (data)provider en geef je je apparaat als gestolen op, dan kan het volkomen onbruikbaar gemaakt worden. Doe dit dus niet te vlug: verzeker je eerst dat jouw gsm niet gewoon in de auto is blijven liggen! Dit IMEI-nummer staat vermeld op de doos van je gsm/smartphone of kan je heel vlug opvragen door volgende code in je gsm te toetsen en op 'bellen' te drukken: *#06#

Noteer het IMEI-nummer op een veilige plaats!

  • ICE-nummers programmeren

Deze afkorting staat voor 'In Case of Emergency', wereldwijd bekend als de nummers die je kunt bellen in noodgevallen. Het is sowieso een goed idee dat je belangrijke contactpersonen (je echtgenoot, ouders of beste vrienden) met de code ICE programmeert. Zo weten hulpverleners wie ze moeten contacteren wanneer je iets overkomt en zo kan een eerlijke vinder je gemakkelijk opsporen.

Wat doe je nadien?

Je vindt je smartphone niet meer. Waar heb je hem voor het laatst gebruikt? Vooraleer je volledig panikeert, doe eerst de moeite om een andere telefoon te vinden en even jouw eigen nummer te bellen. Met een beetje geluk hoor je je beltoon.. Geen geluk?

  • Laat je SIM-kaart blokkeren bij je provider:

Base: 0486 191999

Orange (Mobistar): 0800 95 955

Proximus: 0800 22 800

Telenet: 015 666665

  • Doe aangifte bij de politie

Zorg dat je in het bezit bent van je IMEI nummer, je SIM-kaartnummer en je telefoonnummer.

Alvorens je SIM-kaart te laten blokkeren, probeer je enkele keren naar je ontvreemde gsm te bellen. Noteer de tijdstippen van deze oproepen en geef deze door bij aangifte. Dit is nuttig bij het verder onderzoek door de politiediensten.

Na de aangifte ontvang je een attest van aangifte (eventueel nodig voor de verzekering).

  • Verander alle wachtwoorden die je ooit hebt ingegeven via je smartphone. Denk vooral aan je online bankieren, e-mail, provider accounts en sociale mediasites.

Labels