Resultaten veiligheidsmonitor 2021

De Veiligheidsmonitor is een bevolkingsbevraging over verschillende veiligheidsthema's zoals het onveiligheidsgevoel, buurtproblemen en de kwaliteit van het politieoptreden. 400.000 personen werden geselecteerd en ontvingen een vragenlijst. Benieuwd naar de resultaten voor onze politiezone?

Veiligheidsmonitor 2021

De Veiligheidsmonitor is een grootschalig bevolkingsonderzoek dat nu al aan zijn tiende editie toe is. De vorige editie was in 2018. Het initiatief wordt genomen door de politie, in samenwerking met de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken en de lokale besturen. Er deden deze keer bijna 100.000 mensen mee van 15 jaar of meer. Dat is een antwoordpercentage van 25%.

De Veiligheidsmonitor 2021 vier grote thema’s:

  1. BUURTPROBLEMEN
    Buurtproblemen





    Welke zaken vindt men het meest problematisch in Geraardsbergen en Lierde? De Veiligheidsmonitor peilt naar de perceptie van buurtbewoners. De top 5 wordt opvallend gedomineerd door verkeersproblemen: onaangepaste snelheid, agressief rijgedrag, hinderlijk parkeren en overlast door zwaar vervoer. Het enige niet-verkeersgerelateerde probleem in de top 5 is sluikstorten en zwerfvuil. 

     

  2. (ON)VEILIGHEIDSGEVOEL



    Hoe veilig voelt men zich op ons grondgebied? De Veiligheidsmonitor 2021 toont aan dat 60% van de bevraagden zich nooit of zelden onveilig voelt. 33% voelt zich soms onveilig en 7% voelt zich vaak of altijd onveilig. Ten opzichte van 2018 is het onveiligheidsgevoel gestegen, toen rapporteerde 78% zich nooit of zelden onveilig te voelen. Ook hier valt op dat het gevoel van onveiligheid zich vooral situeert op het gebied van verkeer. Maar liefst 53% geeft immers aan zich niet veilig te voelen door onaangepast gedrag van weggebruikers
    Onveiligheidsgevoel

     

  3. SLACHTOFFERSCHAP/AANGIFTEBEREIDHEID



    Is iemand in de afgelopen 12 maanden slachtoffer geworden van een bepaald crimineel feit en zo ja, heeft die persoon daarvan aangifte gedaan? Opvallend: cybercrime blijft een groeiend probleem in de huidige digitale wereld! Zo zegt 43% de afgelopen 12 maanden minstens één keer slachtoffer te zijn geweest van phishing en 34% van oplichting via internet.



    Phishing, oplichting via internet en hacking behoren tot de categorie van criminele feiten waarvan het minst aangifte wordt gedaan. Van alle ondervraagden die het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden van phishing heeft 81% geen aangifte gedaan. Bij internetoplichting is dat 76%. We moeten beseffen dat cybercrime een blijvend fenomeen is en dat we altijd waakzaam moeten blijven voor bestaande en toekomstige vormen ervan.
    Slachtofferschap



     

  4. (PREVENTIE)DIENSTENAANBOD + BEOORDELING POLITIEWERKING
    Kennis preventiediensten

     

    Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat burgers vrij goed op de hoogte zijn van de diensten die de politie aanbiedt. De meest gekende diensten zijn fietsgravering (80), inbraakpreventie (76%), vakantietoezicht (70%), slachtofferbejegening (67%) en burenbemiddeling (60%).



    Politie Geraardsbergen/Lierde scoort mooie cijfers als het gaat over haar werking. Zo zegt 78% van de ondervraagden heel tevreden of tevreden te zijn over de ontvangst op het politiekantoor. Ook wat het laatste politiecontact betreft, is er een algemene tevredenheid van 76%.

    Politiewerking

Klik HIER om de volledige infographic te bekijken 

De volledige verslagen en alle cijfers kan je vinden via https://www.politie.be/statistieken/nl/veiligheidsmonitor

Wij danken alle burgers die de vragenlijst hebben ingevuld! De verzamelde informatie bevat waardevolle indicatoren voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van onze gemeente/stad. 

Labels