Resultaten actie zwaar vervoer: veel gsm'ende chauffeurs!

Op donderdag 20 april hield de verkeersdienst van politie Geraardsbergen/Lierde een actie 'zwaar vervoer'. De controles vonden plaats op onderstaande locaties:

* N42, ter hoogte van kmp. 26.3, van 07u00 tot 09u30

* N8, ter hoogte van kmp. 31.8, van 10u00 tot 12u30

Actie zwaar vervoer

In totaal werden 15 ademtesten en 2 speekseltesten afgenomen. Alle chauffeurs waren 'safe'.

Ondanks de hoge boetes lieten veel chauffeurs zich nog steeds verleiden om hun gsm te gebruiken tijdens het rijden. Maar liefst 10 bestuurders werden hierop betrapt. 7 ervan kregen een onmiddellijke inning. Voor de overige 3 chauffeurs liep de boete nog verder op: respectievelijk voor het niet-dragen van de gordel, rijden met een verlopen keuringsbewijs én rijden met een verlopen medische schifting. Deze 3 bestuurders zullen een proces-verbaal in de bus ontvangen. 

Ook op het gebied van ladingzekering waren veel chauffeurs niet in regel. Ladingzekering houdt in dat de lading op een veilige en stabiele manier wordt vastgezet, zodat deze tijdens het vervoer niet kan verschuiven, kantelen of vallen. Het is belangrijk dat bij zwaar vervoer de ladingzekering in orde is om de veiligheid op de weg te waarborgen. Een onjuiste of onvoldoende ladingzekering kan leiden tot ongevallen, schade aan het voertuig en/of de lading, en mogelijk letsel of zelfs de dood van andere weggebruikers.

In totaal werden 4 onmiddellijke inningen en 2 processen-verbaal opgemaakt voor inbreuken op de ladingzekering.

Verder werden onderstaande inbreuken vastgesteld:

  • 1 onmiddellijke inning voor het niet-respecteren van de rij- en rusttijden
  • 1 onmiddellijke inning voor het niet-dragen van de gordel
  • 3 onmiddellijke inningen inzake technische eisen (1 voor zwaar vervoer, 2 voor personenwagens)
  • 2 onmiddellijke inningen inzake inschrijving
  • 1 proces-verbaal inzake ADR ('Accord européen relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route' = vervoer van gevaarlijke goederen over de weg)
  • 1 proces-verbaal inzake keuring
  • 1 proces-verbaal voor een verlopen medische schifting

Labels