Partnergeweld! Breek de stilte, praat erover!

Partnergeweld komt voor in alle leeftijdscategorieën, alle sociaal-economische klassen, alle culturen en zowel binnen heteroseksuele als homoseksuele relaties. Meestal zijn vrouwen ervan het slachtoffer, maar toch mag niet uit het oog worden verloren dat ook mannen het slachtoffer kunnen zijn van partnergeweld.

Praten over partnergeweld is niet zo eenvoudig, waardoor het kan lijken alsof je de enige bent die ermee wordt geconfronteerd. Niets is helaas minder waar. Geweld in de privésfeer is de meest voorkomende geweldsvorm in onze samenleving.

Geweld tussen partners is onaanvaardbaar. Niemand mag geweld gebruiken om welke reden dan ook. Geweld hoef je niet als vanzelfsprekend te vinden of gewoon te accepteren. Bedreigingen, slagen en verwondingen, stalking en seksueel geweld zijn zelfs strafbare feite!

Ben jij het slachtoffer van partnergeweld? Wat kun je doen?

Partnergeweld

Slachtoffers van partnergeweld zwijgen vaak uit schuldgevoel, schaamte of doordat ze overrompeld worden door tegenstrijdige en verwarde gevoelens voor hun partner. Vaak hoopt men dat alles wel vanzelf goed zal komen, vooral omdat gewelddadige uitbarstingen worden opgevolgd door rustigere periodes waarin de partner spijt betoont.

DOORBREEK DE STILTE!

Beslissen wat je gaat doen is heel belangrijk maar tegelijkertijd ook heel moeilijk en vaak beangstigend. Het is belangrijk dat je erover praat, niet enkel met een vertrouwenspersoon, maar ook met gespecialiseerde hulpverleners die naar je luisteren, je adviseren en samen met jou een oplossing proberen vinden. Praten helpt om helder in te zien wat je wilt en wat je kunt doen. Zelf goed begrijpen wat er aan de hand is, is een voorwaarde om de toestand te kunnen verbeteren.

WAAR KUN JE TERECHT?

Onderstaande personen of organisaties zullen naar je luisteren, zonder een oordeel te vellen. Ze leggen je niets op. Zij luisteren, helpen je de situatie te begrijpen, geven je tips en ideeën en adressen voor verdere hulp. De hulp is vertrouwelijk, vrijwillig én anoniem.

  • 1712: voor alle vragen in verband met partnergeweld, kan je contact opnemen met 1712, het nummer voor de burger met vragen en meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Professionele medewerkers luisteren naar je vraag, geven je informatie en/of verwijzen je door naar de best passende hulpverlening in je buurt. 1712 is bereikbaar op werkdagen van 9 tot 17u. Een telefoontje naar 1712 is gratis en wordt niet op de gesprekslijst van de factuur vermeld.

     
  • 106: Tele-Onthaal voor een vertrouwelijk gesprek (gratis, anoniem en permanent bereikbaar). Tele-Onthaal biedt ook hulp op www.tele-onthaal.be via online-gesprekken.

     
  • Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW): voor gratis hulp, advies en informatie.

    CAW in jouw regio? Bel naar 078/150300 (zonaal tarief vanaf een vast toestel) of surf naar www.caw.be. 

    CAW in Geraardsbergen? Check https://www.caw.be/locaties/onthaal-geraardsbergen/

     
  • Lokale Politie: wij nemen elke aangifte van partnergeweld ernstig!

     
  • 112: bij dringende tussenkomst

MEER INFORMATIE

https://igvm-iefh.belgium.be/nl

Lees zeker onderstaande informatieve brochures!

 

 

Labels