Ondanks inspanningen blijven velen hun gsm gebruiken achter het stuur!

De voorbije 2 weken hield de verkeersdienst van Politie Geraardsbergen/Lierde een aantal verkeersacties, specifiek gericht op het gebruik van de gsm achter het stuur. De resultaten hiervan zijn zorgwekkend: ondanks onze voortdurende inspanningen om bewustwording te creëren en de verkeersveiligheid te bevorderen, constateren we dat er nog steeds een alarmerend aantal mensen de gsm blijft gebruiken tijdens het rijden!

gsm achter het stuur

Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden is een gevaarlijke en onverantwoorde gewoonte die ernstige gevolgen kan hebben. Afgeleid zijn door een telefoongesprek, sms-berichten of socialmedia-updates vermindert de aandacht voor de weg aanzienlijk, vertraagt de reactietijd én vergroot het risico op verkeersongevallen. Het is essentieel dat we ons bewust worden van dit probleem.

Resultaten verkeersactie van zaterdag 29/04

De controles vonden plaats op onderstaande locaties en tijdstippen:

  • Lierde, N8 ter hoogte van kmp 36, van 09u00 tot 11u30
  • Geraardsbergen, N460 ter hoogte van kmp 15.4, van 13u00 tot 16u00

In totaal werden 5 bestuurders betrapt op gsm-gebruik achter het stuur. Zij kregen allen een onmiddellijke inning. 5 bestuurders dienden een drugstest af te leggen, hiervan waren er 2 positief. Het rijbewijs van beiden werd onmiddellijk ingetrokken voor de duur van 15 dagen. Verder werden 29 ademtesten afgenomen. Iedereen blies 'safe'.

Overige resultaten:

  • 1 onmiddellijke inning inzake inschrijving
  • 1 proces-verbaal inzake keuring
  • 1 proces-verbaal van waarschuwing inzake rijbewijs

Resultaten verkeersactie van woensdag 03/05

De controle vond plaats van 08u30 tot 11u00 te Geraardsbergen op de N8 ter hoogte van kmp 32.6.

8 bestuurders kregen een proces-verbaal voor gsm-gebruik achter het stuur. Omdat ze hierbij de verkeersveiligheid danig in gevaar brachten, werd van 7 bestuurders het rijbewijs ingetrokken voor de duur van 15 dagen. De overige bestuurder was geen drager van een rijbewijs noch van een identiteitskaart en ook zijn voertuig was niet in orde met de technische eisen. 

Verder werd nog één onmiddellijke inning opgemaakt voor het niet-dragen van de gordel.

Verkeersveiligheid = gedeelde verantwoordelijkheid

We willen benadrukken dat verkeersveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. We vragen alle weggebruikers om hun verantwoordelijkheid serieus te nemen en zich te houden aan de verkeersregels. Het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur is niet alleen verboden, maar het is ook een keuze die mensenlevens kan kosten.

We zullen onze inspanningen opvoeren, blijven patrouilleren én streng optreden tegen overtreders. We moedigen iedereen aan om verantwoordelijkheid te nemen, niet alleen voor de eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen

Labels